Det har blommat upp en diskussion om hur mycket man kan kela med hunden, till följd av ett par fall där sjukdomar spridits mellan djur och människor.
Men med sunt förnuft är det i regel ingen risk, menar veterinär Anna Tranell Lindman, veterinär på Agria Djurförsäkring.
Det ska sägas direkt – har du en hund som kan vara illegalt införd i Sverige, en så kallad smuggelhund, så är riskerna annorlunda. Då är hunden troligtvis inte undersökt av veterinär och det är osäkert om den fått de vaccinationer som valpen ska ha. Plus att den kan ha vuxit upp under osäkra förhållanden rent hygieniskt.
De smittor som man annars kan riskera handlar om bakterier och parasiter som kan överföras vid direktkontakt med djuret, via avföring eller djurfoder.
– Vi ska inte sluta kela med våra hundar, men använda sunt förnuft. Det finns enkla åtgärder för att undvika flera av de vanligaste smittorna. Ta för vana att tvätta händerna innan du hanterar livsmedel eller äter. Risken att blir sjuk från din hund är liten om den är frisk, ren och fri från parasiter, säger veterinär Anna Tranell Lindman, veterinär på Agria Djurförsäkring.
Fyra exempel på smittor:
Leptospiros är en bakteriesjukdom som kan drabba både människor och hundar. Sjukdom är ovanlig i Sverige, men kan i år ha gynnats av det varma, blöta klimatet och sprids via hundens urin. I fall av leptospiros blir hunden slö, får feber och kräkningar, men djuret kan också vara smittbärare utan några symtom. Undvik smittan genom att inte låta hunden dricka ur stillastående vatten där till exempel råttor kan ha kissat.
Rabies har inte funnits i Sverige sedan 1886, men det finns en risk att smittan förs in via insmugglade djur som inte är vaccinerade. Människor kan också smittas utomlands vid kontakt med gatuhundar. Låt därför inte barn klappa hundar och katter i andra länder. Rabies smittar från saliven hos infekterade djur till ett sår i huden eller till slemhinnan. De flesta fallen bland människor förekommer i Indien, Kina och Afrika efter kontakt med infekterade hundar.
Färskt hund- och kattfoder Det gäller att vara försiktig vid hantering av färskmat till hund och katt. Fodret kan innehålla bakterier och parasiter som djuret kan föra vidare till andra djur och människor. Även här gäller det att ha en god hygien och inte tillreda djurets mat i köket där du vanligtvis lagar mat. Var noga med att rengöra alla ytor, matskålar och köksverktyg.
Rävens dvärgbandmask är en lurig, men ovanlig parasit. Den ger inte hunden några sjukdomssymtom, men kan bli en allvarlig åkomma hos människor. Djuret smittas genom att äta smittade sorkar och möss. Parasiten finns numera i Sverige och har en potentiell smittorisk. Även här gäller det att tvätta händerna innan man lagar mat och äter och vara försiktig med råa bär och svamp.
(Källa: Agria)