Den här tiden på året drabbas många hundar av kennelhosta. Smittan sprids via luften från hund till hund, genom direktkontakt eller indirekt till exempel via matskålar. Den kan även spridas som droppsmitta på några meters håll när hunden hostar eller nyser. Risken för smitta är störst på ställen där många hundar samlas och är nära varandra, som på hundutställningar, träningar, tävlingar, hunddagis och hundpensionat.
Hundar som har blivit smittade med kennelhosta insjuknar inom en vecka med en kraftig skrällande och ihållande hosta. Många djurägare tror att hunden har satt något i halsen. I allvarliga fall kan hostan bli så intensiv att hunden får kväljningar och kräks upp slem. Hunden är oftast annars pigg, men kan ha feber.
Du kan förebygga sjukdomen genom att vaccinera hunden mot kennelhosta. Har hunden redan blivit smittad kan du ge Bisolvon som är ett slemlösande receptfritt läkemedel. Detta bör dock ges sparsamt eftersom hostan får upp slemmet från lungorna.
Se till att hunden vilar mycket och ta tempen regelbundet. Det är även rekommenderat att använda sele istället för halsband. Eftersom kennelhosta är en smittsam sjukdom bör inte hunden träffa andra hundar under några veckor.
De allra flesta hundar tillfrisknar utan behandling inom några veckor. Man bör dock dagligen ta tempen på sin hund. Om tempen stiger till 39,5 grader eller mer eller om hunden blir trött och dålig måste du uppsöka din veterinär. En komplikation till kennelhosta kan bli att hunden får lunginflammation som orsakas av en sekundärinfektion av bakterier.
Källa: Agria