Många har skaffat hund under coronapandemin. Det är inte så konstigt, säger fysiologen, läkaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg till TT. Hon menar att vi behöver nya impulser, skratta och få närhet i en tid av få sociala kontakter och att hundar helt enkelt får oss att må bra. De ger både glädje och en känsla av trygghet. Det blir någon att ta hand om och med hunden kommer också rutiner och saker som måste göras varje dag.
Det är sedan länge känt att hundägare lever längre och mer sällan drabbas av hjärtkärlsjukdomar. Med en hund får du motion och frisk luft varje dag oavsett väder.
Hundens generositet och eviga kontaktsökande har större effekt på oss än vad vi kanske tror. Vår relation med hunden stimulerar hjärnans utsöndring av oxytocin, så kallade må bra-hormoner, som ökar känslan av välmående. Det får dig att bli lugnare och känna mindre oro och dämpar också stressystemet, med bland annat lägre blodtryck som följd.
Men det har också visat sig att det ger starka antiinflammatoriska effekter, säger Kerstin Uvnäs Moberg som forskar på oxytocinets helande effekter. Alla starka långvariga relationer, där man är bunden till någon på ett positivt sätt, stimulerar systemet. Hundens fördel är att den kan charma alla, även dem som inte känner den. Den har en extrem förmåga att plocka upp sinnesstämningar och kan bli mer tillgiven om du inte är på bra humör eller om du är väldigt glad. Även hunden har en utsöndring av oxytocin, vilket kan vara bra att både tänka på och förstå.
Faktaruta:
Ungefär 15 procent av de svenska hushållen har hund. Som djurägare har du ett stort ansvar för ditt sällskapsdjur. Ansvaret innebär att man behöver tänka igenom om man har den kunskap och den tid som krävs innan man köper ett djur. Den 15 juni i år uppdaterade Jordbruksverket reglerna för hund och katt, bland annat med förtydligande om djurens behov.
(Källa: Jordbruksverket)