Nu har kylan och snön lagt sig över nästan hela landet och det ser ut att stanna kvar ett tag. Det är lätt hänt att hunden springer ut på isen under promenaden och, om oturen är framme, hamnar i vattnet. För att undvika olyckor håll hunden kopplad i närheten av sjöar eller andra vattendrag. Om tanken är att ta en tur på isen tillsammans se till att ha med dig rätt utrustning i form av flytväst på hunden, ispik, isdubbar, räddningslina och vattenskyddat klädombyte. Lägg gärna ner några torra handdukar i packningen också.
Tänk på det här:
- Spring aldrig efter hunden ut på isen! Att springa ut efter sin hund är en naturlig första instinkt för många hundägare, men kom ihåg att om isen inte bär hunden, kommer den inte heller att bära dig. Försök istället att hålla dig lugn och locka tillbaka hunden till trygg mark med hjälp av godis eller en leksak.
- Ring efter hjälp om hunden hamnar i isvak. Spring inte efter hunden. I värsta fall kan du hamna i samma situation själv och då kommer du inte kunna hjälpa din hund heller. Börja med att ringa 112 och följ anvisningarna du får. Att hjälpa hundar och andra djur från isvak hör till räddningstjänstens uppgifter.
- Hunden kan försöka ta sig upp själv, men det är inte alltid så lätt. Exempelvis om isen brister under hunden varje gång den försöker ta sig upp. Det kan vara svårare för en hanhund att sig upp eftersom snoppen kan ta emot iskanten.
- Håll hunden varm och torr efteråt. När hunden väl är uppe på land är det viktigt att torka den noggrant och massera gärna hunden för att få igång blodcirkulationen. Se till att hunden håller sig varm och torr när ni är hemma igen. Det kan ta ett dygn innan hunden kommer upp till normaltemperatur igen.
- Om hunden har legat länge i vattnet eller om hundens allmäntillstånd är dåligt, kontakta veterinär. Hunden kanske behöver ett värmande dropp för att tina upp.
(Källa: Agria)