En kvinna i Helsingborg som sökte vård på akuten tvingades vänta utanför med sin assistanshund. Nu utreds händelsen av Diskrimineringsombudsmannen.
Assistanshunden är en så kallad medicinskt alarmerande hund som är tränad att känna av om kvinnans hälsotillstånd skulle försämras. Kvinnan blev två gånger ombedd att flytta på sig av personal och vakter, först från akutens väntrum och sedan från sjukhusets foajé.
När hon påpekade att det är tillåtet att ha med assistanshund på sjukhusområdet enligt Region Skånes hemsida, blev svaret, enligt kvinnan, att det bara handlar om ”området” skriver Landskrona Posten.
Hon valde då att gå hem och i stället söka hjälp för sin skada hos vårdcentralen dagen efter.
Kvinnan anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu ska utreda ärendet.
Håkan Kerrén, chef på akuten, säger att sjukhuset betraktar en assistanshund som en personlig assistent, något man kan behöva i vardagslivet.
– Men vi kan inte ha hunden i vårt stora väntrum. Vi måste ta hänsyn till allergiker. Däremot försöker vi se till att man kan få vänta i ett patientrum, säger han. Men belastningen är ofta hög på akuten och det är sällan det finns lediga patientrum. Därför kan man få vänta utanför, eller i foajén. Nu har vi gått ut med ytterligare information till våra medarbetare så det inte uppstår felaktigheter.