Sömnbehovet är förstås individuellt, men varför kräver våra fyrbenta vänner så mycket vila? Forskaren Iida Niinikoski vid Helsingfors universitet har fördjupat sig i hundars sömn och berättar här om sina första resultat.
Sömn är viktigt för hunden och hundens ålder har störst inflytande på sömnrytmen och hur mycket sömn den behöver. En vuxen hund sover mellan 8–16 timmar per dygn, beroende på ålder och aktivitetsnivå. Valpar behöver mer sömn och har ofta en mer oregelbunden sömnrytm än en vuxen hund, cirka 18–20 timmar och en äldre hund behöver mellan 16–18 timmars sömn.
– Valpar sover ofta mindre på natten än vuxna hundar och vaknar oftare, men behöver ta fler tupplurar under dagen, säger Iida Niinikoski, veterinär och doktorand vid Helsingfors universitet. En äldre hunds nattsömn är ofta mer uppdelad och den sover djupare på dagen än yngre hundar. Äldre hundar kan utveckla demens, ett tecken kan vara förändrad dygnsrytm då hunden får det svårare att sova på natten och sover mer på dagen i stället.
Hundens normala dygnsrytm är att den sover på natten och är vaken stora delar av dagen, men mindre tupplurar är också mycket viktiga. Sovande hundar faller snabbt i en djup sömn, vilket gör att även korta tupplurar gör nytta. Till skillnad från människor, som vanligtvis sover en längre period på natten, är hundens sömn uppdelad i flera kortare tupplurar som varar i genomsnitt 20 minuter.
– Det möjliggör effektiv återhämtning under dagtid då en powernap på en halvtimme ofta räcker för att bli pigg igen efter en lång och fartfylld promenad, säger Iida Niinikoski.
Sömn påverkar inlärning och hundens känslor
Att sova ordentligt är viktigt för en hund. Sömnen påverkar bland annat kroppens försvarssystem, hormonsekretion, temperaturreglering och ämnesomsättning. Sömnbrist kan orsaka många problem.
– Tecken på att hunden lider av sömnbrist kan vara stress och en känsligare reaktion på miljöstimuli än vanligt. Störningar under sömnen kan också orsaka inlärningssvårigheter samt fysiologiska problem, säger Iida Niinikoski.
Förutom inlärningssvårigheter gör sömnbrist det svårt för en hund att reglera känslor. En hund som till exempel lider av konstant separationsångest och inte vilar ordentligt när den är ensam hemma kan drabbas av beteendeförändringar.
Hundens sömnvanor kan också vara en ledtråd till hur den mår. Om hunden till exempel sover väldigt lite eller ofta vaknar på natten och är rastlös, kan det bero på stress eller smärta. Smärta och andra sjukdomar kan också orsaka överdriven sömn. Tristess och brist på stimulering kan också orsaka överdriven sömn. Då är det viktigt att kontakta en veterinär för att utesluta fysiska problem.
Om forskningsprojektet
Forskningsprojektet ”Inflammatorisk respons och sömnrelaterad andningsstörning hos hundar” drivs av Iida Niinikoski vid Helsingfors universitet. Nästan 500 hundar har deltagit i undersökningen och cirka 100 hundar i sömnmätningarna. Den första artikeln om forskningsresultaten publiceras senare under 2023.