Fästingburna sjukdomar kan drabba både husdjur och människor. De är inte alltid en fara för hunden, däremot kan de orsaka obehag. Under fästingsäsongen kan hunden bära med sig fästingar inomhus, vilket kan innebära en ökad risk för husse och matte att drabbas av fästingburna sjukdomar som TBE och borrelia.
Fästingsäsongen brukar sträcka sig från mars till november, en period som i takt med ett varmare klimat förutspås bli allt längre. Mest intensiv är fästingsäsongen mellan april och juni. Fästingen trivs i ett varmt och fuktigt klimat och finns i dag på flera platser i landet. De rör sig gärna i högt gräs och buskage där husdjuren också tassar omkring, vilket bidrar till att fästingar hamnar på husdjuren.
– Det är väldigt vanligt att våra hundar och katter blir infekterade med sjukdomar som anaplasma, borrelia och TBE, dock är det sällsynt att de utvecklar symtom och oftast märker man som djurägare inte att de blivit infekterade. Även om bettet inte leder till sjukdom så kan fästingar däremot orsaka både obehag och irritation, så det är bra att kolla igenom husdjuret regelbundet. Husdjuren kan också föra med sig fästingar som inte bitit sig fast och då ökar risken att husse eller matte drabbas i stället, säger veterinären Mattias Johansson.
Ett enda fästingbett kan ge TBE, fästingöverförd hjärninflammation, hos människor. I dag finns det ingen medicin som botar TBE, men vaccin skyddar. Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. För att behålla skyddet behöver man ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen och därefter en dos vart femte år.
Har en fästing bitit sig fast bör den tas bort så fort som möjligt då risken för sjukdom ökar ju längre den får sitta kvar. Använd gärna fästingborttagare eller pincett. Var inte orolig om en del av fästingen sitter kvar, det ökar inte risken för smittöverföring. Tvätta området med desinfektionsmedel eller tvål och vatten, om delar sitter kvar kan dessa tas bort någon dag senare med till exempel pincett.
4 steg för att hantera fästingar
- Fästingavvisande medel – prata med din veterinär om vilket medel som är mest lämpligt för ditt djur.
- Gå igenom hundens päls och kropp dagligen för att upptäcka fästingar innan de biter sig fast.
- Ta bort fästingen snabbt. Dra rakt ut och undvik att klämma på den.
- Rengör – när fästingen tagits bort, rengör runt bettet med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.