Hundar känsliga för värme

 Stock.adobe.com

Hundar känsliga för värme

Sol och värme kan skapa problem för våra hundar. Hur tar man bäst hand om hunden när temperaturen stiger? Här får du tips om vad som är bra att tänka på för att hunden ska må bra i värmen.

Om din hund blir överhettad doppa hunden med stor försiktighet i vatten eller skölj hunden med svalt vatten, cirka 15 grader. Undvik iskallt vatten eftersom det kan förvärra tillståndet då iskallt vatten gör att blodkärlen drar ihop sig och minskar effekten.

Försök i första hand kyla ner hunden enligt ovan beskrivning, men åk genast till veterinär med hunden om den verkar svag, förvirrad eller kräks. Under färden kan hunden svepas in i våta kalla handdukar som måste bytas ofta för att undvika att de blir värmande. På kliniken kan veterinären sedan fortsätta behandlingen för att få kroppstemperaturen att stagnera och sedan sänkas gradvis.

Lämna aldrig en hund i bilen en varm dag. Det räcker inte med att ha neddragna fönster, då det kan bli extrema temperaturer ändå. Tänk på att det även kan bli varmt i bilen under bilfärden. Se därför till att erbjuda hunden vatten, packa inte tätt runt transportburen, se till att ha ventilationen på, använd solskydd på bilrutorna och pausa ofta.

När temperaturen stiger är det extra viktigt med vatten. Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten. Ta även med vatten när ni går på promenad eller ska i väg någonstans. Oavsett var ni befinner er försök hitta en skuggig plats där det även fläktar lite.

Ta bara korta rastningsrundor mitt på dagen när det är som varmast. Längre promenader och annan typ av aktivering eller träning är bäst att ta tidiga morgnar eller sena kvällar när temperaturen är lägre.

Kylvästar och kyldynor/kylbäddar kan rätt använda underlätta för hunden i värmen. Ett svalkande dopp är också skönt när det är varmt, men låt inte hunden bada om det är risk för algblomning. Och tänk på att alla hundar inte är bra simmare. Flytväst bör bäras även av de riktigt duktiga simmarna om ni befinner er på en båt eller brygga.

Så hjälper du hunden i värmen

  • Lämna aldrig hunden ensam i bilen.
  • Hunden ska alltid ha tillgång till färskt vatten.
  • Var extra försiktig med gamla, sjuka och trubbnosiga hundar.
  • Avvakta med långpromenaderna till sena kvällar eller tidiga morgnar.
  • Tänk på att asfalt blir väldigt varm och kan skada hundens tassar.
  • Tänk på att det kan bli väldigt varmt på bussar och andra transportmedel.
  • Även hundar kan bränna sig i solen, så var försiktig.

(Källa: Agria)