Många väljer att ge sin hund rått kött. Men nu visar det sig att mycket av det obehandlade kött som säljs som hundmat innehåller mycket bakterier, visar en ny svensk studie.
Det blev stor internationellt intresse när forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) nyligen publicerade en artikel i tidskriften Veterinary Record. Forskarna hade analyserat frysta prover från 60 förpackningar med fryst köttråvara. Maten var producerad i Sverige, Norge, Finland, Tyskland eller Storbritannien av tio olika tillverkare.
I mer än hälften (31) prover hittade man halter av bakterier från familjen Enterobacteriaceae, som överskrev det fastställda gränsvärdet. Men bakterierna hittades i alla prover.
– Det här är ett generellt mått på råvarans hygieniska kvalitet, förklarar Ingrid Hansson, som är universitetslektor vid SLU och som har lett studien.
Man hittade dessutom bland annat salmonellaarter i fyra förpackningar och campolybacter i tre.
Spelar det då någon roll? Ja, det kan det göra. Fast främst för människorna runt hunden. Här är sex tips från forskarna för hur du begränsar hälsoriskerna för djur och människor:
- Köttråvaran bör hållas fryst tills den används
- Köttet bör tinas vid högst 10° C, och ska därefter hållas skilt från livsmedel
- Köttet ska hanteras med separat köksutrustning om denna inte diskas noggrant efter användning
- Tänk på att stänk av köttsaft kan sprida bakterier till andra livsmedel och ytor
- Låt inte hunden slicka människor i ansiktet omedelbart efter att den har ätit
- Hundar ska inte utfodras med rått kött i hushåll med spädbarn, äldre eller individer med nedsatt immunförsvar, eftersom dessa grupper är mer mottagliga för infektioner.
Forskarna påpekar att hundar inte bara kan sprida bakterier som orsakar sjukdom, utan att de också kan sprida bakterier med antibiotikaresistens. Hundar ska inte matas med rått kött medan de behandlas med antibiotika, eftersom detta kan öka risken för uppförökning och spridning av resistenta stammar.
Branschföreningen Svenska Färskfoder gick i en kommuniké ut och mötte forskarnas påståenden med att det görs tester hos såväl uppfödare som på slakterier. Dessutom gör Livsmedelsverket och Jordbruksverket också sina tester. Det är samma rutiner som för humanvara, skriver man och fortsätter:
- Vi färskfoderföretag och våra konsumenter anser att hälsofördelarna med färskfoder jämfört med torrfoder/processat foder är väsentligt större än eventuella risker men hanteringen.
(Källa: SLU och Svenska Färskfoder)