I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Agrias vd, Agnes Fabricius, att det nu är hög tid för staten att ingripa och reglera konkurrensen inom djursjukvården. Det innebär också att utvärdera riktpristariffer för att upprätthålla ett brett djurägande och stödja det svenska djurskyddet.
De senaste tio åren har djursjukvården i Sverige genomgått stora strukturella förändringar och är nu dominerad av de två stora kedjorna Evidensia och Anicura. Denna begränsade konkurrens, tillsammans med bristen på veterinärer, har lett till kraftigt ökade kostnader för djursjukvård.
Som en direkt konsekvens har även försäkringspremierna för djurägare skjutit i höjden, något som Agnes Fabricius lyfter fram som ohållbart. Sedan 2018 har Agrias skadekostnader per djur och genomsnittspremierna ökat med 45 respektive 41 procent.
Trots insikter om problemen har svenska myndigheter hittills inte agerat för att korrigera den snedvridna konkurrensen, vilket lämnar försäkringsbolagen med begränsade möjligheter att påverka situationen.
Jämförelser med åtgärder i andra länder visar på olika lösningar: Storbritanniens statliga konkurrensverk har tvingat Evidensia att sälja flera kliniker för att minska dominansen, i Frankrike måste veterinärer vara majoritetsägare för att säkerställa oberoende i djursjukvården, och i Tyskland regleras veterinäravgifterna nationellt för att garantera konsekvens och transparens.
För att motverka de höga kostnaderna driver Agria nu förhandlingar om lägre priser med veterinärkedjorna och har även infört digital veterinärrådgivning som ett mer kostnadseffektivt alternativ. Trots dessa åtgärder är en statlig reglering av marknaden nödvändig för att säkerställa en sund konkurrens och rimliga priser för Sveriges djurägare.