Så gammal är din hund i människoår

Stock.adobe.com

Så gammal är din hund i människoår

Hur räknar man hundår? Hur länge räknas hunden som valp? Och när är den egentligen vuxen? Allt detta och lite till får du svar på här.

Visste du att din hunds ålder inte enbart kan mätas i levnadsår? Faktum är att hundar utvecklas mycket snabbare än människor. Den gamla tumregeln att ett människoår motsvarar sju hundår stämmer inte riktigt.

En åtta veckor gammal valp kan jämföras med ett tvåårigt barn. De är nyfikna och lekfulla, men behöver konstant omsorg och uppmärksamhet. Vid sex månaders ålder motsvarar hundens mentala ålder ungefär ett tioårigt barn, och vid ett års ålder är de ungefär som en 16-åring.

Under ”tonåren”, från sex månader till två år, framträder hundens rasspecifika drag och personliga preferenser tydligare. Det är en period då problem kan dyka upp, men också en utmärkt tidpunkt att hitta aktiviteter som passar er båda och att jobba med egenskaper som inte är lika önskvärda. Det kan vara en utmanande tid, men ge inte upp, det finns ljus i tunneln!

När hunden når två års ålder betraktas den vanligtvis som vuxen, att jämföra med en 24-årig människa. Trots att hunden kan verka mer samlad, är det fortfarande viktigt att underhålla och bygga vidare på tidigare träning. En del brukar säga att en hund är i sin fulla blomning runt tre till fem år.

I medelåldern, runt sex till sju år, når många hundar en stabil fas i livet. De är fortfarande lättränade och kan hålla fokus bättre än under yngre år. Men nu är det viktigt att fortsätta stimulera både deras fysiska och mentala förmågor. Den medelålders hunden är fortfarande väldigt träningsbar och förmodligen bättre på att hålla fokus än i sina yngre dagar.

Runt 10+ räknas de flesta hundar som pensionärer, tumregeln säger att ju större hund desto tidigare åldras den. Här brukar både hörsel och syn försämras och en och annan ålderskrämpa dyka upp. Dra ner på tempot och förväntningarna och gör allt du kan för att tillgodose din pensionärs behov som kan förändras ganska mycket när de kommer upp i ålder.

Räkna ut din hunds ålder i människoår

För en mer korrekt åldersuppskattning kan du räkna de två första åren som 12 hundår vardera. Det innebär att en tvåårig hund ungefär motsvarar 24 människoår. Dessutom varierar åldrandet mellan olika hundraser, och även mentalt mognar de i olika takt – hanhundar tar till exempel ofta längre tid på sig att mogna.

Efter de första två åren ändras takten i hundens åldrande:

  • Små och medelstora hundar: 1 människoår = 5 hundår
  • Stora hundar: 1 människoår = 6 hundår
  • De största hundraserna: 1 människoår = 7 hundår

(Källa: Agria)