Undvik att motionera din hund i värmen

Adobe.stock.com

Undvik att motionera hunden i värmen

Förhoppningsvis blir det en varm och skön sommar, något många längtar efter just nu. Men kombinationen hög aktivitet och höga temperaturer kan vara direkt farlig för din hund. Undvik att motionera hunden i värmen.

Tänk dig att du är klädd i skidkläder, men med bara fötter. Föreställ dig sedan att du blir ombedd att springa över varm, svart asfalt medan solen skiner från en hög, blå himmel. Men du ska inte bara springa – du ska spurta fram och tillbaka, många gånger, för att hämta samma tennisboll om och om igen, eller försöka fånga ett par barn som springer runt i badkläder i trädgården och skjuter med vattenpistoler.

Det är inte bara fysiskt ansträngande – det kan vara direkt farligt för en hund. När människor blir varma reglerar kroppen temperaturen genom att vidga blodkärlen i huden. Vi har upp till fyra miljoner svettkörtlar utspridda över hela kroppen, som avger svett till huden. När vätskan avdunstar, avlägsnas värme från kroppen.

Hundar gör däremot av sig med överskottsvärmen genom sina slemhinnor i öronen, anus och trampdynorna, men den största värmeutstrålningen sker genom munnen. Det är därför man varma dagar ofta kan se hunden ligga helt stilla och flämta snabbt med öppen mun och tungan ute.

– Men om lufttemperaturen och hundens egen kroppstemperatur närmar sig varandra, eller om hunden motioneras och därmed själv blir varm blir det svårt, om inte omöjligt, för den att göra sig av med värmen, säger Mogens Brix Koldkjær, chefsveterinär vid Agrias digitala veterinärrådgivning i Danmark.

Vissa hundar klarar värme bättre än andra beroende på ras, pälsens färg och tjocklek, hundens ålder och dess allmänna hälsotillstånd. Hundraser med korta nosar har det extra svårt, eftersom de ofta har trånga luftvägar, men också överviktiga hundar, hundar med tät, tjock och mörk päls samt hundar med hög stressnivå är särskilt utsatta i värmen.

Trots det behöver alla hundar, oavsett ras och storlek, aktivering och rörelse varje dag för att må bra, men sänk ambitionsnivån, tempot och byt ut de mest intensiva aktiviteterna i värmen.

Men det är inte bara temperaturen som spelar roll för hur mycket aktivitet din hund kan hantera under sommaren. Ju högre luftfuktighet desto svårare är det för hunden att göra sig av med överskottsvärmen.

– Om hunden utsätts för direkt solljus utan möjlighet att söka skugga, blir inlåst i ett varmt rum, till exempel en bil eller ett rum med stora fönster, eller om den saknar tillgång till vatten, riskerar den uttorkning och överhettning i form av värmeslag, säger Mogens Brix Koldkjær, som förklarar att om hunden blir för varm, kan det i slutändan påverka organen och i värsta fall leda till dödsfall.

För att förebygga värmeslag rekommenderar han promenader under de svalare timmarna tidigt på morgonen eller sent på kvällen och att se till att det finns gott om vätska. Undvik intensiv motion, till exempel bollkastning, löpning och lek under dygnets varmaste timmar. Många hundar älskar att leka i vatten, en aktivitet som samtidigt håller dem svala.

Om din hund trots alla försiktighetsåtgärder får värmeslag, är det viktigt att agera snabbt. Ta hunden till en skuggig plats, erbjud den vatten, svalka den med tempererat vatten och kontakta omedelbart veterinär för vidare anvisningar.

Symtom på överhettning

  • Kroppstemperatur över 39,5 grader.
  • Intensivt flämtande och hängande tunga.
  • Mörkröda slemhinnor.
  • Hög puls i förhållande till hundens storlek.
  • Oro och nedstämdhet.
  • Ostadig gång och desorientering.
  • Kräkningar eller plötslig diarré.
  • Kramper.