Vaktbolag satsar på sökhundar

Bild: Securitas

Vaktbolag satsar på sökhundar

Narkotikaanvändning på arbetsplatser och skolor kan bli ett allvarligt problem. Nu satsar vaktbolaget Securitas på professionellt utbildade narkotikasökhundar för att bidra till en trygg arbets- och skolmiljö.

Att arbeta förebyggande mot narkotika på arbetsplatser bidrar till en trygg arbetsmiljö för anställda och minskar risken för hot- och våldsproblem på skolor. Med hjälp av professionellt utbildade narkotikasökhundar (NDD, Narcotic Detection Dog ) bildar hund och hundförare tillsammans ett effektivt team. Med hjälp av hundens exceptionella luktsinne lokaliseras de flesta typer av narkotika.

Det förebyggande arbetet är något som samordnare för sökhundsverksamheten, Johan Ohlsson-Malm ser som en av de viktigaste delarna av arbetet.

– Det är tyvärr ett stort säkerhetsproblem med narkotika i samhället, vilket påverkar både skolor och arbetsplatser runt om i Sverige. Den ökande efterfrågan av tjänsten från både kommuner, skolor och företag visar tydligt på behovet, och är en av anledningarna till att vi nu väljer att satsa mer på sökhundar framöver. Förebyggande narkotikasök skapar inte bara trygghet, utan har även en hämmande effekt som i bästa fall minskar förekomsten av droger på dessa ställen. Det är ett viktigt fokusområde för oss och samhället i stort.

Det preventiva arbetet kan bygga på en rad olika insatser såsom information om de kommande söken till de anställda eller utbildning och uppföljning av enskilda elever på en skola. Information om söken kompletteras allt oftare med insatser där man genomför sök efter narkotika med specialutbildade hundekipage, för att förebygga både nuvarande och eventuella framtida problem.

Söken kan genomföras i många olika typer av miljöer och anpassas efter typ av arbetsplats. Det kan exempelvis handla om kontorsmiljöer, verkstäder, fabriker, lageranläggningar, omklädningsrum eller fordon, och söken kan genomföras både inomhus och utomhus. Om narkotika påträffas kontaktas polisen. Däremot får narkotikasök av privata aktörer som Securitas inte utföras på allmänna platser.