Så mycket kostar ett veterinärbesök

Stock.adobe.com

Så mycket kostar ett veterinärbesök

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har genomfört en studie om veterinärvårdskostnader. Här har de undersökt hur priserna förändrats över ett år och jämfört med andra länder.

Resultaten visar att priserna i Sverige har ökat markant för flera typer av behandlingar, men svensk veterinärvård var inte alltid dyrast i jämförelsen. Att vård av husdjur kan vara kostsamt är något många djurägare är medvetna om, men det har tidigare saknats vetenskapliga undersökningar av prisutvecklingen.

– Att ge sina djur vård har nästan blivit en klassfråga. Många väntar för länge med att söka vård på grund av rädsla för kostnaderna, eller avstår helt då de inte har råd, säger Agneta Egenvall, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid SLU.

Studien är ett internationellt samarbete mellan forskare från Danmark, Norge, Kanada och SLU, där de samlat in prisuppgifter för behandlingar av hund, katt och häst. För att få perspektiv på Sveriges situation har dessa priser jämförts med veterinärkostnader i Danmark, Norge och Storbritannien.

– Jag blev förvånad över att Sverige inte alltid var dyrast. I flera fall var priserna högre i våra nordiska grannländer, säger Agneta Egenvall.

I studien, som publicerats i tidningen Frontiers, undersöker forskarna bland annat priset för behandling av livmoderinflammation hos hundar. På ett år ökade kostnaden för denna behandling med 27 procent under dagtid och 15 procent under jourtid.

– Det är en kraftig prisökning på kort tid, vilket blir påtagligt för de djurägare vars hundar drabbas, säger Agneta Egenvall.

Hon påpekar att det fortfarande är oklart varför priserna ökar så snabbt. Även om veterinärvården har förbättrats, räcker inte det som förklaring. Marknadens utveckling har också varit en bidragande faktor.

– Flera stora veterinärföretag har vinstkrav, vilket drivit på prisökningarna. Försäkringsbolag och konsumenter har accepterat detta, trots att kostnaderna skenat.

Framöver planerar Agneta Egenvall att fortsätta följa prisutvecklingen inom veterinärvård, men hon ser även andra intressanta områden att utforska:

– Det skulle vara spännande att jämföra priserna för djurvård med privatvården för människor.