"Låt hunden visa vägen”

Foto: Susanne Wigforss

”Låt hunden visa vägen”

I boken ”Från kontroll till samarbete – Låt hunden visa vägen” visar hundpsykologen Anders Hallgren ett helt nytt sätt att se på vårt förhållande till hunden.

I alla tider har människan försökt kontrollera hundens beteende för att anpassa den till våra liv. Vi vill att våra hundar ska gå fint i kopplet, vara tysta när vi önskar, och undvika att hoppa på våra vänner och främlingar.

Men om uppfostran och strikt beteendekontroll är rätt sätt att hantera detta, varför ser vi då inte motsvarande beteenden hos vilda hunddjur? Vargföräldrar talar inte om för sina ungar vad som är rätt och fel, och ändå lyckas unga vargar tidigt lära sig att samarbeta och fungera i grupp. De vuxna fungerar som rollmodeller, och ungarna lär sig genom att observera och följa.

Vad händer då med hundens sociala och emotionella utveckling när vi styr och kontrollerar deras beteende? Skiljer sig hundens naturliga förmågor från vargens, eller är det vårt ingripande som formar deras beteende annorlunda? Medan unga vargar snabbt utvecklar en förmåga att samarbeta och anpassa sig till sin omgivning, verkar hundar ofta behöva ständiga påminnelser och regler för att göra detsamma.

Boken tar upp ett helt nytt sätt att se på vårt förhållande till hunden. Den visar hur du kan använda naturens eget sätt genom att undvika alltför mycket kontroll av hundens beteende. Hundar som inte har bestämda regler om vad de får och inte får göra utvecklar förmåga till empati och lyhördhet och får ökad livsglädje och bra självförtroende på köpet – precis som sina vilda förfäder.

Du får tips på hur du kan få hunden att anpassa sig till familjen och samhället utan beteendekontroll och med bibehållen livsglädje och motivation att arbeta. Ändå får du en hund som är lika lydig som efter en kurs i vardagslydnad.

Anders Hallgren, psykolog och Fil.lic, är världens första hundpsykolog och har över 50 års erfarenhet av att arbeta med hundar. Med över trettio böcker om hundars beteende och träning, var Hallgren den som introducerade mjuka metoder inom hundträning – ett arv som idag ligger till grund för många hundpsykologers och instruktörers arbete.

"Låt hunden visa vägen”
Foto: Susanne Wigfors