Alla djurhelgons dag 4 oktober

Pressbild

Alla djurhelgons dag 4 oktober

För att ge djurägare en plats att minnas och sörja sina husdjur, instiftade Fonus Alla djurhelgons dag. Nu, för andra året i rad, arrangerar begravningsbyrån en ljusceremoni för att hedra bortgångna husdjur.

Åtta av tio svenskar (80 procent) har någon gång förlorat ett husdjur, det visar en Verian/Sifo-undersökning från Fonus. Av dessa svarar var femte (19 procent) att sorgen var lika stor som vid förlusten av en familjemedlem.

– Nästan alla har någon form av koppling till ett husdjur.Vare sig det är kaninen man växte upp med, farfars gamla tax eller katten som sover vid fotändan av sängen varje natt. Husdjur är trogna följeslagare. Därför blir sorgen när de går bort ofta lika påtaglig som vid förlusten av en nära släkting. Det var av just den anledningen vi instiftade Alla djurhelgons dag, för att ge husdjursägare ett tillfälle att minnas och hedra sina djur, säger Conny Sohlberg, begravningsentreprenör på Fonus.

Alla djurhelgons dag infaller den 4 oktober och för andra året i rad genomför Fonus en ljusceremoni i samband med årsdagen, denna gång i Humlegården i Stockholm. Både människor och deras husdjur är välkomna att delta och tända ljus till minne av bortgångna djur från klockan 16.00.

– Förra året såg vi hur uppskattat det var att få samlas och sörja sina husdjur i gemenskap med andra och därför ville vi genomföra en ljusceremoni igen. All sorg är viktig och att tända ett ljus är ett väldigt uppskattat och fint sätt att ägna en tanke åt någon som gått bort, och en tradition som funnits länge. Dessutom är det många som inte har en grav- eller minnesplats att vända sig till för sitt husdjur, säger Conny Sohlberg.