Distansarbete kan orsaka beteendeproblem

Stock.adobe.com

Distansarbete kan orsaka beteendeproblem

Nick Jones, en engelsk expert på hundträning och beteende, ser en växande trend av beteendeproblem hos hundar vars ägare arbetar hemifrån. Även om de flesta är glada över att kunna tillbringa mer tid med sina husdjur, kan det leda till att hundarna blir alltför beroende av ägarens sällskap.

Över en tredjedel av arbetstagarna i Storbritannien arbetar nu på distans hela eller delar av tiden. Före pandemin var det endast 4,7 procent av brittiska anställda som arbetade hemifrån. I Sverige arbetar omkring 30–40 procent arbetstagare hemifrån minst en dag i veckan och runt 10–15 procent arbetar hemma på heltid.

En studie från Royal Veterinary College (RVC) fann att hundar som köptes under pandemin uppvisar höga nivåer av problematiska beteenden och att en tredjedel lider av separationsångest. Det kan leda till allvarliga problem som till exempel skällande och ylande, förstörda hushållsföremål och att hunden gör sina behov inomhus.

– Hemarbete har blivit vanligare sedan pandemin. Även om det har många fördelar har jag sett en markant ökning av fall relaterade till separationsångest, säger Nick Jones.

Han menar att det är avgörande att hundägare som arbetar hemifrån och tillbringar mycket tid med sina husdjur ändå vänjer dem vid att vara ensamma.

Vänj hunden vid att vara ensam

Lämna hunden ensam bara några minuter till att börja med, till exempel genom att gå in i ett annat rum. Gör ingen stor sak av att du går eller kommer hem. Se till att hunden har en trygg plats med leksaker och är rastad innan du lämnar den. Undvik att skapa stressfyllda avsked och var uppmärksam på tecken på separationsångest. Enligt Jordbruksverket får en hund vara ensam högst sex timmar.

Introducera nya vänner

Involvera vänner och familjemedlemmar i att ta hand om din hund så att den knyter band med andra och inte enbart förlitar sig på dig. Ju fler människor den socialiserar med, desto mer avslappnad och självsäker blir den. Hunddagis är ett annat alternativ att överväga som en del av detta tillvägagångssätt.

Förebygg skuggbeteende

Låt inte din hund följa dig runt i huset och inför regelbundna pauser under arbetsdagen där ni är ifrån varandra och befinner er i olika rum.

Erbjud tuggben och leksaker som räcker länge
Ge din hund tuggben, en fylld Kong-leksak eller en annan distraktion som leksak för att uppmuntra den att sysselsätta sig på egen hand, vilket hjälper till att förhindra överdriven anknytning.

Lugna hälsningar

Undvik att göra en stor affär av att du kommer hem. Genom att hålla återkomsterna lågmälda stärker du känslan av lugn och stabilitet, vilket är viktigt för att kunna hantera separationsångest.