Kennelhosta – allt du behöver veta

Stock.adobe.com

Kennelhosta – allt du behöver veta

Kennelhosta är en av de vanligaste luftvägssjukdomarna hos hundar och kan snabbt spridas mellan fyrbenta vänner. Men vad är det egentligen och hur kan du skydda din hund?

Kennelhosta orsakas av en kombination av virus och bakterier som tillsammans leder till en infektion i luftvägarna. De vanligaste bovarna är hundens parainfluensavirus och respiratoriska coronavirus. Sjukdomen sprider sig lätt i miljöer där många hundar vistas, som på hunddagis, tävlingar och populära promenadstråk.

Symtomen på kennelhosta uppträder ofta plötsligt. Hunden kan börja hosta kraftigt och ihållande, ibland så intensivt att det låter som om den satt något i halsen. Hostattackerna kan vara skrällande och torra, och ibland leder de till att hunden kväljer eller till och med kräks upp slem.

Feber kan också förekomma, och hunden kan verka trött och hängig. För de flesta vuxna, friska hundar är kennelhosta inte allvarlig, men det är viktigt att hålla hunden under uppsikt. Yngre valpar, äldre hundar och de med nedsatt immunförsvar kan däremot drabbas hårdare och riskerar komplikationer som lunginflammation.

Misstänker du att din hund har kennelhosta är det bäst att kontakta en veterinär. Diagnosen ställs oftast utifrån de tydliga symtomen. I mer allvarliga fall kan blodprov eller röntgen behövas för att utesluta andra sjukdomar.

Behandlingen handlar i första hand om vila och om hostan är väldigt besvärlig kan hostdämpande medel hjälpa. De flesta hundar återhämtar sig inom en till två veckor, men under hela sjukdomsperioden är det viktigt att hålla hunden borta från andra hundar, eftersom kennelhosta är mycket smittsam.

Det bästa sättet att förebygga kennelhosta är genom vaccination. I Sverige ingår detta vaccin oftast i grundvaccineringen, men hundar som vistas mycket bland andra hundar bör vaccineras årligen. Även om vaccinet inte helt kan förhindra smitta, gör det att hunden får mildare symtom om den skulle drabbas.

Vanliga symtom på kennelhosta:

  • Plötsliga, kraftiga hostattacker
  • Ihållande, skrällande hosta
  • Kväljningar eller upphostning av slem
  • Feber
  • Nedsatt allmäntillstånd

Är du orolig för din hunds hälsa eller om den verkar bli sämre, tveka inte att kontakta en veterinär.

(Källa: Agria)