7 av 10 väntar med att skaffa nytt husdjur

Pressbild

7 av 10 väntar med att skaffa nytt husdjur

De flesta som har tagit farväl av ett kärt husdjur vet hur svårt det kan vara. Även om du skaffar en ny kamrat, kommer den inte helt kunna ersätta den gamla som är borta. Men hur länge väntar de flesta innan de eventuellt skaffar ett nytt djur?

Många djurägare anser att det inte är någon större känslomässig skillnad på om det är en person eller ett djur de sörjer när en fyrbent familjemedlem har gått bort. Att sorgen kan vara djup och drabba hårt visar en tidigare undersökning från Agria.

Att vänta med att skaffa ett nytt djur är därför ett naturligt steg i sorgeprocessen. Mer än 800 djurägare har delat med sig av sina tankar i Agrias undersökning. Majoriteten av de som svarade att de skulle vänta ett halvår eller mer var de yngsta djurägarna i åldersgruppen 18–39 år. De äldre var snabbare på att besluta om nästa djur.

– Sju av tio hund- och kattägare säger att de antagligen skulle vänta upp till ett halvår eller längre innan de skaffade ett nytt djur efter en förlust. Runt 10 procent skulle skaffa ett nytt djur direkt. Människor hanterar sorg på olika sätt och här ser vi en tydlig relation till djurägares ålder, säger Patrik Olsson som är chef för sällskapsdjur på Agria.

Bland de hundägare som inte skulle skaffa en ny hund – 18 procent – svarade de flesta att det beror på att de börjar bli gamla. Andra skäl, främst i de lägre åldrarna, till att inte skaffa ett nytt djur var att vissa tyckte att det var för mycket jobb och att de inte hade tid.

Undersökningen besvarades av 800 hund- och kattägare och genomfördes av undersökningsföretaget Xtreme på uppdrag av Agria.