GPS-tracker för hundar

Stock.adobe.com

Ny teknik? Nej tack säger djurägare

Att använda ny teknik för att underlätta vardagslivet på olika sätt gör nästan alla svenskar, men en grupp är särskilt svårflirtad. Hela 60 procent av hund- och kattägare säger nej tack till lösningar som kan göra livet enklare. Exempelvis gps-tracker och husdjurskamera.

En något högre prislapp kan vara en orsak till djurägares teknikmotstånd, men precis som annan hushållsteknik så lönar det sig oftast i längden att hitta smarta vardagslösningar.

Den allra vanligaste teknikprylen bland hundägare är en gps-tracker, som hela 9 procent av hundägarna och 6 procent av kattägarna använder. En obekräftad misstanke är att majoriteten av hundägarna använder den till sin hund under jakt.

En liten grupp har också installerat en husdjurskamera för att hålla kolla vad hunden eller katten gör själv hemma.

– En husdjurskamera kan vara en extra trygghet om husdjuret är dräktigt eller inte mår helt okej, men också om den har någon typ av beteende som man vill visa för experthjälp, säger Patrik Olsson.

GPS-tracker

En GPS-tracker är en liten enhet som fästs på hundens eller kattens halsband och fungerar som en spårsändare. Den använder GPS-teknik för att fastställa djurets exakta position och skickar informationen till en mobilapp eller webbaserad plattform.

  • Funktion: Hjälper ägare att snabbt hitta sitt husdjur om det springer bort. Vissa trackers har även aktivitetsmätare som ger data om hur mycket djuret rör sig.
  • Fördelar: Säkerhet vid jakt eller promenader och ökad trygghet för ägaren.

Husdjurskamera

En husdjurskamera är en kamera som placeras i hemmet för att övervaka vad husdjuret gör när ägaren inte är hemma.

  • Funktioner: Många kameror har live-streaming via en app, tvåvägsljud (så att ägaren kan prata med djuret), och ibland en godisutdelningsfunktion. Vissa avancerade modeller har rörelsedetektion eller ljudsensorer för att meddela om djuret skäller eller rör sig på ovanliga sätt.
  • Fördelar: Ökad trygghet, möjlighet att övervaka djur som är sjuka eller dräktiga, samt att identifiera oönskade beteenden.