8,3 miljoner till djurforskning

Foto: Agria SKK 2025

8,3 miljoner till djurforskning

Identifiering av sjukdomsmönster vid hjärnhinneinflammation och genetiska riskfaktorer för höftledsdysplasi är några av de projekt som i år får stöd från Agria och Svenska Kennelklubbens Forskningsfond. Totalt delas 8,3 miljoner kronor ut till fem nya och åtta pågående forskningsprojekt.

Sammanlagt delar fonden ut 8,3 miljoner kronor till fem nya och åtta pågående projekt. Fyra av de nya projekten berör helt eller delvis hundar. Fonden, som är ett samarbete mellan Agria Djurförsäkring och Svenska Kennelklubben (SKK), syftar till att stärka forskningen om sällskapsdjur. I år går medel till projekt som bland annat fokuserar på hundhälsa, genetiska analyser och infektionssjukdomar.

– Vi är stolta över att bidra till forskningen kring hundars hälsa och välfärd tillsammans med Agria. Det är särskilt givande att den omfattande data vi har om registrerade hundar kan användas för att öka kunskapen om deras hälsa och beteende, säger Kees de Jong, vd för Svenska Kennelklubben.

Fonden finansierar främst forskning på sällskapsdjur som bedrivs i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Forskare som söker medel ur fonden ska vara disputerade eller ha motsvarande vetenskapliga kompetens och vara knutna till ett universitet, forskningsinstitut eller djursjukhus.

David Haak, vd för Agria Djurförsäkring, betonar vikten av fondens arbete.

– Att motverka risken för att människor smittas av allvarliga sjukdomar via husdjur och samtidigt bekämpa antibiotikaresistens är en prioritet. Vi är glada att kunna bidra med kunskap som främjar både djur- och folkhälsa.

Årets forskningsprojekt hund

  • Encefalit hos hund – orsaker och sjukdomsmönster i den svenska hundpopulationen

Ett treårigt projekt vid Sveriges lantbruksuniversitet undersöker olika typer av encefalit (hjärnhinneinflammation) i svenska hundpopulationer. Studien leds av Cecilia Ley och syftar till att identifiera specifika sjukdomsmönster och analysera förekomsten av både kända och okända virus.

  • Det genetiska avtrycket av höftledsdysplasi och vikt hos hundar

Maja Arendt vid Københavns Universitet (SUND), Danmark, fortsätter sin forskning kring HD hos hundar. Hennes tvååriga projekt fokuserar på en djupgående analys av genetiska riskfaktorer kopplade till sjukdomen.

  • Effekten av hundens personlighetsbedömning på ägares attityder och beteende

Roi Mandel Biefer vid Københavns Universitet (SUND), Danmark, leder ett 1-årigt projekt som undersöker hundägares förmåga att förutsäga sina djurs beteende. Studien analyserar också hur kunskapsluckor påverkar ägares beslut och hantering av sina hundar.

  • Infektion och antibiotikaresistens vid hornhinnesår hos sällskapsdjur i Sverige

Ett treårigt projekt kartlägger vilka bakterier som orsakar infektiös ulcerativ keratit (hornhinnesår) hos hundar, katter och kaniner i Sverige. Fokus ligger även på antibiotikaresistens, en fråga av stor samhällelig betydelse. Lena Ström, Sveriges lantbruksuniversitet, Sverige.