Sjukare djur när plånboken styr

Stock.adobe.com

Sjukare djur när plånboken styr

Svenska djurägare drar ned på veterinärbesöken – och när djuren väl tas in är de ofta i betydligt sämre skick. Det visar en färsk rapport från Gröna arbetsgivare. Den pekar på att lågkonjunkturen gör avtryck i hur och när människor söker djursjukvård.

Under 2024 minskade det totala antalet veterinärbesök med närmare 200 000 jämfört med föregående år. Samtidigt ökade andelen akuta besök till 20 procent – en kraftig uppgång från 15 procent året innan. Det innebär att fler djur tas in först när situationen är kritisk, vilket både försvårar vården och driver upp kostnaderna.

– Vi märker att fler väntar med att komma in med sina sjuka djur. När djuren väl kommer till en veterinär är de sjukare och kräver mer omfattande och tyvärr ibland mer kostsam vård, säger Elisabet Ellström, ordförande i Svensk Djursjukvård.

Det är inte ovanligt att djurägare först konsulterar digitala vårdgivare innan de fattar beslut om att boka ett fysiskt besök. Många väljer även bort mer omfattande behandlingar, särskilt när dessa är kostsamma eller kräver längre utredningstid.

– Vi ser att djurägare i större utsträckning avstår dyrare behandlingar och att man inte heller väljer att utreda komplicerade medicinska tillstånd. Det är förståeligt givet lågkonjunkturen och som djurägare ställs man inför svåra beslut när ens djur insjuknar. Men i förlängningen riskerar utebliven vård försämra djurhälsan, säger Elisabet Ellström.

Trots att prishöjningarna i branschen under 2024 låg i linje med konsumentprisindex – 4,9 procent jämfört med 6 procent året innan – kan det ändå bli kostsamt. Enligt rapporten har genomsnittskostnaden per patientbesök ökat med cirka 500 kronor.