Att klä sin hund i vinterkläder är ett ämne som väcker debatt. Vissa tycker att det är en gullig trend, medan andra ser det som nödvändigt för hundens välbefinnande. Men behöver hundar verkligen kläder?
– Många tror att de flesta vuxna och friska hundar klarar vintern utan extra skydd, men det stämmer inte alltid. Vi ser ofta hundar som fryser medan ägaren är varmt klädd, säger Lotte Evers, hundexpert på Agria Danmark.
Särskilt utsatta är små hundar, korthåriga raser och hundar från varmare klimat som saknar naturlig isolering. Raser som exempelvis nakenhundar eller småvuxna sällskapshundar har svårt att stå emot kylan i Norden. Men även hundar med tjock päls kan ibland behöva hjälp.
– Hundens ursprung, storlek och päls spelar stor roll. Är det en ras som är avlad för vinterkyla, eller kommer den från varmare breddgrader? Om hunden skakar, står stilla på promenaden eller hoppar av obehag när det är kallt, kan det vara dags att överväga en vinterjacka, säger Lotte Evers.
För aktiva hundar, som jakthundar, kan dessutom ett värmande täcke under vilopauser göra stor skillnad. Och efter en blöt promenad är en varm filt i bilen lika uppskattad av hunden som av oss själva.
5 hundtyper som behöver vinterjacka
1. Korthåriga och hårlösa hundar
Dessa hundar har svårt att behålla kroppsvärmen på grund av sin tunna eller obefintliga päls. De är mer utsatta för kyla och kan snabbt börja frysa.
Exempel på raser: Boxer, dansk-svensk gårdshund, släthårig tax, dalmatiner, fransk bulldogg, samt hårlösa raser som kinesisk nakenhund. Även nyklippta hundar, som pudlar, eller korthåriga blandraser kan behöva extra skydd.
2. Små och kortbenta hundar
Små hundar har större kroppsyta i förhållande till sin vikt, vilket gör att de förlorar värme snabbare. Kortbenta hundar är dessutom närmare marken och utsätts mer för snö och kyla.
Exempel på raser: Chihuahua, papillon, bichon havanais, tax, basset hound och andra små eller kortbenta hundar som lätt kommer i kontakt med kalla ytor.
3. Mycket smala hundar
Hundar med slanka kroppar och minimal fettvävnad har svårt att hålla sig varma. Deras glesa eller korta päls ger inte tillräckligt skydd mot kyla.
Exempel på raser: Greyhound, whippet, italiensk vinthund och andra smala raser. Även hundar som är underviktiga oavsett ras kan behöva extra värme.
4. Svaga och sjuka hundar
Hälsotillstånd spelar stor roll. Hundar som återhämtar sig från sjukdomar eller operationer, har nedsatt immunförsvar eller lider av exempelvis hypotyreos kan behöva extra värmeskydd för att undvika att tappa energi.
Exempel på raser: Alla raser, beroende på hälsotillstånd.
5. Valpar och seniorer
Både unga och äldre hundar har sämre förmåga att reglera sin kroppstemperatur. Valpar fryser lätt, och äldre hundar med artrit eller andra åldersrelaterade problem kan bli stela och få ont i lederna i kylan.
Exempel på raser: Alla raser i dessa åldersgrupper.