Campa med hunden i sommar

Pressbild

Campa med hunden i sommar

Hund och camping är en alldeles lysande kombination eftersom hundar är flockdjur och älskar när alla är samlade på en mindre yta. Men innan du packar och lastar din husvagn eller husbil behöver du planera så att din trogne följeslagare har det bra under resan.

Det är lika viktigt för hundar som för oss människor att dagarna blir bekväma, säkra och anpassade efter temperatur, avstånd och transporter i bilen eller husbilen.

– Hunden är en familjemedlem och ska behandlas som en sådan. De har svårt för att svettas vilket gör dem mer känsliga mot värme. Därför är det viktigt att tänka på var man parkerar, att rasta lite oftare och att alltid ha tillgång till vatten, säger Sofia Hanås, leg. veterinär på Evidensia Valla Djursjukhus i Linköping.

Sofias bästa tips:

  • Reskit. Packa en ”må-bra-låda” för hunden med exempelvis bandage, insektsmedel och eventuella mediciner. En kylväst eller kylmatta är också bra för varma dagar.
  • Hundbälte eller bur. Även små obältade hundar väger mycket om de far fram i bilen eller husbilen vid en kollision. Vid 90 kilometer i timmen väger en femkilos hund 768 kilo och en hund på 30 kilo väger 3 850 kilo. Prova även att placera buren på olika platser i bilen. Den ska inte stå inpackad bland väskor där luftcirkulation är sämre.
  • Flytväst. Många hyr en kanadensare eller båt under semestern. Då är det flytväst som gäller även för hunden.
  • Åksjuka. Tydliga tecken är flämtningar, stress och oro. Du kan träna hunden, gärna redan som valp, genom att åka till platser där hunden har roligt. Då förknippar den bilfärd med något kul. Blir hunden ändå åksjuk går det använda receptfria feromoner, antingen som halsband eller spray. Dofthormonerna är samma feromoner som en tik avsöndrar när hon får valpar vilket förmedlar trygghet.
  • Värme. Under resan är det viktigt med bra ventilation. Om hundburen har bagage runt omkring sig, kan det vara bra att ha en extrafläkt vid hunden. Vila i skuggan på campingplatsen och ta längre promenader på morgonen och kvällen om dagarna är riktigt varma.
  • Ormar och insekter. Skydda hunden mot exempelvis fästingar och mygg – de tycker inte om dem heller. Och håll koll på hunden vid exempelvis ett stenröse.
  • Rätt mat. Semestern till trots, hundar ska äta sin mat, inte fet och kryddstarka grillmiddagar eller snacks. Sitter ni på marken och fikar eller äter är det viktigt att plocka undan matrester, färdigätna majskolvar, glass- och grillpinnar.
  • Vatten. Ha alltid med färskt vatten till hunden!
  • Bad. Gillar din hund att bada? Det är både svalkande och roligt, men hundar ska inte bada om det är algblomning. Om hunden badar av misstag ändå är det viktigt att skölja den noga eftersom blågröna alger innehåller toxiner (gifter) som hundar blir sjuka av.
  • Var finns närmaste veterinär? Ta reda på vart du kan åka om olyckan skulle vara framme.
  • Resa utomlands. Då krävs ett hundpass samt vaccination mot parasiter och andra skadedjur som inte lever i Sverige. Exempelvis brun fästing, sandfluga, mag- och tarmparasiter samt lung- och hjärtmaskar. Kolla med din veterinär om du är osäker och var ute i god tid så att pass och vaccinationer är klart innan resan.