Ungefär tio procent av alla hundar i Sverige är allergiska mot något. När det gäller foderallergi är det svårt att säga vad det beror på. Det kan vara ärftligt, men även olika typer av miljöfaktorer kan påverka. Vanliga tecken på foderallergi är att hunden kliar, slickar och biter sig mer än vanligt på kroppen. Återkommande öron- och hudinfektioner och fukteksem kan också vara tecken på allergi liksom dålig eller känslig mage.
Det finns inget säkert sätt att förebygga foderallergi. Men några råd är att se till att hunden får god omskötsel och omvårdnad, undviker tobaksrök, håller sig normalviktig, vistas mycket utomhus och får mat av god kvalité. Vissa raser verkar drabbas oftare än andra, bland annat labrador, schäfer, vissa spanielraser och west highland white terriers, men alla hundar kan bli allergiska.
Foderallergi utvecklas över tid och det verkar vara så att de typer av proteiner som vanligen finns i hundmat också är de proteiner som hundar brukar bli allergiska mot. Till exempel nötkött, mjölkprodukter, kyckling, vete och lamm. För att komma på hunden är allergisk emot får den genomgå ett eliminationstest. Hunden äter då speciellt utvald kost under 8-10 veckor och återgår sedan till den mat och det godis den åt tidigare. Om hunden mår bra under dieten och blir dålig igen när den återgår till sin vanliga mat vet man att den reagerar på något i maten. För bäst resultat bör man välja och utföra eliminationsdieten i samråd med veterinär.
(Källa: Härliga hund)