Specialistsjukhuset i Helsingborg har fått in fler fall av hundpest, parvovirus, än vanligt den senaste månaden skriver Sydsvenskan. Viruset sprids via avföringen från en smittad hund och kan leva i månader, till och med år, i utomhusmiljö. Symtomen är hög feber, kräkningar och diarré. Sjukdomsförloppet går snabbt och hunden kan drabbas av vätskebrist och skador på tarmarna och i värsta fall dö.
Sjukdomen är ovanlig i Sverige och stora delar av Europa eftersom man här vaccinerar valpar mot den. Vad ökningen nu beror på är svårt att säga enligt veterinär Sofia Honkavaara. Hon säger till tidningen att i och med att fler nu köper hundar kan det leda till ett ökat smittryck. Är hunden vaccinerad är det osannolikt att den blir allvarligt sjuk. Däremot bör man vara försiktig med att låta sin valp träffa andra hundar mellan åtta- och tolvveckors vaccinationen eftersom den då inte hunnit få ett fullgott skydd.
Parvovirus/hundpest
– Symtom: Kräkningar, diarré, feber och minskat antal vita blodkroppar.
– Behandling: Kräkningarna och diarrén kan leda till vätskeförlust som då behandlas med vätskeersättning. Det bästa skyddet är att vaccinera hunden.
– Vaccinering: Enligt vaccinationsrekommendationer ska en valp vaccineras vid åtta veckors ålder. Då får den en spruta som ger skydd mot hundpest, valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit). När valpen är tolv veckor gammal får den en andra dos av vaccineringen, och sedan ytterligare en dos när hunden är ett år gammal. Vill man kan man även ge sin valp en vaccination när den är 14–16 veckor gammal.
(Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt och Svenska Kennelklubben)