Gå med i ”U can move”

Stock-adobe.com

Gå med i ”U can move”

Svenska hundägare har länge visat sig löpa lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, och nu pågår en spännande forskningsstudie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att undersöka de bakomliggande faktorerna. Kan livet med hund erbjuda hälsofördelar som sträcker sig bortom bara motion?

Hundägare utgör omkring 15 procent av Sveriges befolkning. Enligt tidigare forskning har de vissa fysiska fördelar, däribland en lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Men varför är det så? Det är en av de frågor som doktorand Klara Smedberg och hennes forskargrupp nu undersöker i projektet ”U Can Move” vid SLU.

– Vi vet faktiskt inte exakt varför hundägare verkar skyddade mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det är något vi hoppas kunna reda ut genom denna studie.

Forskargruppen har identifierat att fördelarna inte bara kan förklaras med fysisk aktivitet. Därför tittar de nu på andra möjliga framgångsfaktorer som bidrar till hundägarnas förbättrade hälsa. Faktorer som förhoppningsvis också kan tillämpas för att förbättra välmåendet hos människor utan hund.

Projektet består av två träningsstudier som fokuserar på hur hundägare och deras hundar kan förbättra sin hälsa tillsammans. En rikstäckande enkätstudie undersöker levnadsvanor och hälsa bland svenska hundägare.

De preliminära resultaten från enkätstudien, som skickades ut till 2 000 svenska hundägare, visar att hundägare upplever mindre ensamhet än genomsnittet, även om de bor ensamma med sin hund. Dessutom upplever de mindre stress, trötthet och har en bättre kroppsbild. Detta trots att deras BMI och blodtryck är i linje med övriga befolkningen.

– Hundägare, oavsett kön och var de bor, känner sig generellt tryggare och rör sig mer i naturen. Det kan vara nyckeln till deras förbättrade psykiska hälsa, berättar Klara Smedberg.

Projektets mål är att skapa evidensbaserad kunskap om hur relationen mellan människa, djur och natur kan främja ett hållbart och hälsosamt liv. Det kan på sikt påverka stadsplanering och utformning av framtida bostadsområden för att förbättra välmåendet hos befolkningen.

Forskargruppen är nu halvvägs genom projektet och ser fram emot att genomföra fler studier, bland annat en förlängd och mer omfattande träningsstudie under hösten 2024.

– Vi hoppas kunna bidra till en bättre förståelse för hur vi kan skapa miljöer som främjar hälsa och välmående på samhällsnivå, avslutar Klara Smedberg.

Delta i studien med din hund!

Läs mer om projektet på “U can move!”. Där kan du också anmäla dig till den mer omfattande uppföljningen av träningsstudien ”Upp och hoppa – sund med hund”. Planerad start är sent 2024. Skulle du vilja delta tillsammans med din hund? Kontakta doktorand Klara Smedberg direkt på klara.smedberg@slu.se.