Håll koll med Knölkollen

Bild: Anicura

Håll koll med Knölkollen

Våra husdjur kan också drabbas av cancer. Möjligheterna till behandling är goda om cancern upptäcks i tid. Därför är det viktigt att regelbundet känna igenom sitt djur efter knölar.

När våra husdjur blir äldre drabbas de ibland av cancer. En vanlig typ av cancer är knölar av olika slag. Som djurägare är det viktigt att känna igenom sitt djur regelbundet för att upptäcka knölar i ett så tidigt skede som möjligt.

– Knölarna kan se olika ut och kännas olika. De kan vara hårda eller mjuka. Om knölen har funnits längre än 3–4 veckor bör du kontakta veterinär så att knölen kan undersökas, säger Sandra Douglas, chefsveterinär hos AniCura Sverige.

Det första steget är att avgöra om knölen är elakartad eller inte. För att göra det behövs en provtagning. Därefter avgörs vilken behandling som är lämplig.

– Ibland är det en helt ofarlig knöl. Det kan vara en fettknöl som djuret kan leva med utan att det behöver åtgärdas. Är det en cancerknöl måste det däremot behandlas och ju tidigare behandling desto bättre blir prognosen. En vanlig behandlingsmetod är operation, där knölen skärs bort, säger Sandra Douglas.

Vården för cancerdrabbade husdjur har utvecklats starkt under de senaste åren. Precis som för människor finns det olika behandlingsmetoder – kirurgi, strålning och mediciner som till exempel cellgifter.

– Behandlingarna blir allt bättre och det gör att vi kan utforma och anpassa dem efter det enskilda djurets förutsättningar och till just den slags cancer det är. Idag kan vi bota många fler djur än för bara några år sedan, säger Sandra Douglas.

Tips vid Knölkoll:

  • Skapa en rutin. Förslagsvis varje gång du borstar pälsen ordentligt eller klipper klorna så känner du även igenom djuret för att upptäcka eventuella knölar. Känn minst en gång per månad.
  • Bestäm en särskild ordning för hur du känner på ditt djur. Börja framifrån på huvudet, titta även in i munnen. Ta sedan en sida av kroppen i taget. Glöm inte ben, tassar, mage och svans.
  • Använd båda händerna. Känn på hudytan och rulla huden mellan fingrarna där det går. Känn även hur det känns på djupet under huden. Om du hittar något; jämför med andra sidan. Var inte för ”försiktig”, använd ett fast men vänligt tryck.