Är det nödvändigt att klä på hunden en jacka eller ett täcke när det är kallt eller snöigt ute? Eller är det bara ett uttryck för hundägarens fåfänga? Lotte Evers, marknadschef på Agria Djurförsäkring, Danmark, reder ut vad som gäller.
Hundar har i tusentals år överlevt naturens hårda element med pälsen som enda skydd mot kyla och snö. Men numera kan den inte gå utanför hemmet utan att först behöva bära en hemstickad rullkrage i miniformat… Prydnad, trams eller nödvändigt?
– Det handlar inte bara om hundägarens egna behov som projiceras på hunden, eller om det är hunden som har utvecklats till en skör varelse, förklarar Lotte Evers. Alla hundraser vi känner till i dag har vargen som förfader. Men under de många tusen år som hunden har varit i människans tjänst har den behövt anpassa sig för att matcha vår livsstil. Vi har avlat hundraser för att utvecklas på ett visst sätt, så därför kan man säga att vissa hundars behov av kläder är skapade av oss människor.
Alla hundar är olika, och därför är det också individuellt om den enskilda hunden behöver ett extra lager isolering i form av kläder under vintern. Det som är avgörande för hur en hund klarar sig i kylan är mängden päls, hundens storlek, dess hälsa och ålder. Vargen är bland de djur i världen som har den bäst isolerande pälsen.
– Deras päls fungerar som när vi klär oss i vinterkläder enligt lager-på-lager-principen. Det är ungefär samma typ av päls vi ser hos flera hundraser som är avlade för att bo i kallt klimat, exempelvis grönländsk hund och sankt bernhardshund. Men vi har under de senaste 50 åren i stor utsträckning importerat hundar från världens alla hörn. Utifrån det perspektivet är det nästan självklart att det kan vara nödvändigt att hjälpa vissa lite på traven med en vinterjacka. En kinesisk hårlös hund kan inte plötsligt producera mer päls för att anpassa sig till kyla och vinter.
Storleken har betydelse
När det kommer till att hålla värmen i kylan betyder storleken faktiskt något. Små hundraser har en relativt stor yta jämfört med sin kroppsvikt vilket innebär att de måste producera mer energi för att hålla värmen. Många hundraser som är tunnpälsade, eller till och med hårlösa, har en högre kroppstemperatur än andra raser för att kunna motstå det höga värmeförlust som är resultatet av en tunn eller bristande päls.
Kan din hund röra sig fritt och beter sig som vanligt trots snö och frost, är vädret troligtvis inget problem. Men om den börjar huttra, skaka eller visar tecken på att den tycker att det är obehagligt att vara ute, kan den ha svårt att hålla värmen
Hundens hälsotillstånd är också en faktor. Hundar som är sjuka eller nyopererade kan behöva den extra hjälp som ett täcke kan ge, så att de inte använder extra energi för att hålla värmen och även den helt vanliga familjehunden kan behöva ha på sig ett täcke i bilen på väg hem efter en lång promenad i högt tempo i skogen. Åldern har också betydelse.
– Små valpar kan ha svårt att reglera sin kroppstemperatur och vi bör också komma ihåg att ta lite extra hand om våra gamla hundar. Med åldern kommer ofta ledvärk, och hundar med ledvärk kan få ont om de blir kalla. Ett varmt täcke skyddar mot ledstelhet orsakad av kylan och minimerar smärtan, säger Lotte Evers. Och om hunden ska ha på sig ytterkläder, kan man lika gärna välja något snyggt!