Många hundägare väljer bort semesterresor

Stock.adobe.com

Många hundägare väljer bort semesterresor

En Novusundersökning som genomförts på uppdrag av Mars Petcare Sverige visar att 42 procent av hundägarna väljer att stanna hemma från semesterresor om det inte är möjligt att ta med sig sin hund.

I undersökningen, som baseras på svar från hundägare i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg, har man tittat närmare på vilka specifika utmaningar som hundägare möter i storstadsmiljö.

Resultatet visar att 73 procent av de tillfrågade i storstadsregionerna upplever flera utmaningar med att vara hundägare i stan. En av dessa är till exempel att hundar påverkas mycket av värmen. I storstäderna finns inte alltid samma möjligheter till svalka i sjöar och grönområden.

Samtidigt visar samma undersökning att 42 procent av hundägarna väljer att stanna hemma om det inte är möjligt att ta med hund.

För att underlätta för hundägare inför sommaren har Mars tillsammans med AniCura tagit fram en hundguide med de bästa tipsen för att klara sommaren på bästa sätt med sin fyrbenta vän.

Hundguide inför sommaren

  1. Vatten och skugga: Se till att din hund alltid har tillgång till friskt vatten och en skuggig plats att vila på, särskilt under varma sommardagar. Hundar kan lätt bli överhettade och få värmeslag.
  2. Undvik varm asfalt: Tänk på att asfalten kan bli mycket varm under sommaren och bränna din hunds tassar. Försök att promenera på gräs eller välja svalare tider på dagen för promenader.
  3. Förebygg insektsbett: Använd insektsmedel eller andra förebyggande medel för att skydda din hund mot insektsbett och fästingar som är vanliga under sommaren. Kontrollera din hund regelbundet för fästingar och ta bort dem omedelbart om du upptäcker dem.
  4. Varma bilar: Lämna aldrig din hund ensam i en bil under sommaren, även om du låter fönstren vara öppna. Temperaturen kan stiga farligt högt på kort tid, vilket kan leda till värmeslag eller i värsta fall dödsfall.
  5. Träning och aktivitet: Fortsätt ge din hund tillräckligt med motion och träning även under sommaren, men undvik de hetaste timmarna på dagen. Morgonen och kvällen lämpar sig ofta bättre för promenader och lek.
  6. Svalka: Ge din hund möjlighet att svalka sig genom att låta den bada i en pool, eller sjö, eller till exempel genom att använda en vattenspridare i trädgården. Om du tar med din hund till sjön är det dock viktigt att vara vaksam på algförgiftning. Låt inte din hund bada om du misstänker algblomning, även väldigt små mängder kan göra din hund väldigt sjuk.
  7. Solskydd: Hundar kan också bränna sig i solen. Använd solskydd på framför allt utsatta områden som nos och öron, och undvik överexponering i starkt solsken.
  8. Håll koll på din hund utomhus: Var försiktig vid till exempel grillar och picknickmat när du är utomhus med din hund. Vissa livsmedel kan vara skadliga eller till och med dödliga för hundar, och varma grillar kan orsaka brännskador.
  9. Var vaksam på tecken från din hund: Håll ett extra öga på din hund under sommaren, särskilt om den verkar trött eller visar tecken på värmestress. Var uppmärksam på eventuella förändringar i beteende eller hälsa och kontakta veterinären vid behov.
  10. Semesterplanering: Om du planerar att resa med din hund under sommaren, se till att alla nödvändiga vaccinationer och researrangemang är i ordning, det kan ta flera månader för hunden att bli resklar. Undersök även om ditt resmål är hundvänligt och vilka regler som gäller för hundar på platser du tänker besöka.