En ny studie vid Helsingfors universitet visar att hundar med epilepsi har avvikande halter av spårämnen och tungmetaller i både blod och päls jämfört med friska hundar. Resultaten tyder på att miljöfaktorer kan spela en roll i sjukdomsutvecklingen, enligt forskarna.
Epilepsi är den vanligaste neurologiska sjukdomen hos hundar och involverar både genetiska faktorer och miljöpåverkan. Liknande studier med människor har tidigare visat att spårämnen och tungmetaller kan kopplas till epilepsi.
Veterinär Sarah Rosendahl har i sin doktorsavhandling undersök halterna av spårämnen och tungmetaller i blod och päls från hundar med epilepsi och från friska hundar. Genom att inkludera pälsanalys kunde forskarna följa halten av spårämnen och tungmetaller över en längre tid.
Resultaten av studien, som inkluderade 123 hundar av olika raser, visade att hundar med den vanligaste formen av epilepsi hade betydligt högre halter av selen, koppar och krom, i blodet eller pälsen, jämfört med friska hundar. Selen och koppar är viktiga spårämnen för hundar, men för höga halter kan vara skadliga. Krom, å andra sidan, är viktigt för blodsockerbalansen.
Sarah Rosendahl understryker att mer forskning behövs för att förstå den exakta roll dessa ämnen spelar i epilepsins utveckling hos hundar. Dessutom behöver det klargöras om avvikelserna beror på över- eller underkonsumtion av dessa spårämnen i kosten eller annat.
Studien visade också att hundar som behandlades med epilepsimedicinen kaliumbromid hade betydligt högre halter av arsenik i både blod och päls. Det tyder på att läkemedlet kan påverka kroppens metabolism av arsenik, vilket kräver ytterligare forskning för att förstå dess potentiellt negativa effekter på hundarnas hälsa.
Eftersom epilepsi hos hundar liknar epilepsi hos människor kan resultaten av studien också vara till nytta i forskningen om epilepsi hos människor.