Regeringen har gett Konkurrensverket i uppdrag att undersöka pristransparensen inom djursjukvården. Syftet är att skapa bättre insyn i vad veterinärvård kostar och varför.
Gröna arbetsgivare, som företräder djursjukvården, välkomnar initiativet, men betonar att vård av djur inte alltid kan ha fasta priser. Att till exempel ha tydliga prislistor för vaccinationer är inget problem. Mer avancerade behandlingar kan variera i kostnad beroende på komplikationer och individuella behov.
– Vid kirurgi eller medicinska utredningar kan det uppstå oväntade faktorer, vilket gör att kostnaden inte alltid kan fastställas i förväg, säger Emma Terander, branschansvarig för Svensk Djursjukvård.
Hon påpekar också att svenska veterinärpriser påverkas av höga krav på hygien, antibiotikaanvändning, arbetsmiljö och utbildad personal. Faktorer som bidrar till trygg och kvalitativ vård. Djursjukvård är dessutom en bransch som kräver dygnet runt-beredskap och högspecialiserad kompetens.
– Tillgänglig och högteknologisk vård är avgörande, men det innebär också utmaningar när det gäller att driva en ekonomiskt hållbar verksamhet, menar Emma Terander.
Konkurrensverkets utredning kan på sikt leda till tydligare prisinformation för djurägare och en mer faktabaserad debatt om veterinärkostnader.