Hur kan vi öka våra sällskapsdjurs välmående? Varför beter sig hästar, hundar och katter som de gör? Och hur interagerar de med människor? Det är centrala frågor för Linköpings universitets nya utbildning inom djurpsykologi.
Det nya kandidatprogrammet i djurpsykologi vid Linköpings universitet startar hösten 2021 och är det första i sitt slag i Norden. I utbildningen varvas ämnen som biologi, etologi, djurs kognition och humanpsykologi – allt för att studenterna ska lära sig att tolka djurens signaler, men också för att förstå hur djuren tolkar människors signaler. Det rör sig om djur i allmänhet, men särskilt våra sällskapsdjur som häst, hund och katt och deras interaktioner.
– Antalet sällskapsdjur ökar i samhället. Idag finns det cirka en miljon hundar i Sverige, en halv miljon katter och 350 000 hästar och behovet av att förstå dem är stort. Men samtidigt som sektorn växer och omsätter allt mer saknas ofta akademiska kunskaper om djurs beteende och psyke. Därför startar vi nu det här programmet inom djurpsykologi, säger Per Jensen, professor i etologi, lärare på universitetets biologiprogram och en flitigt anlitad föreläsare för privata aktörer och djurägare.
– Djurpsykologi är ett ämne som ligger i tiden. Samspelet mellan människa och husdjur är ett forskningsområde som växer stort, säger Lina Roth, docent i etologi och universitetslektor i zoologi.
Efter utbildningen kan studenterna arbeta med djur inom tullen, polisen, militären eller andra verksamheter där det finns hund och häst. De kan också arbeta på veterinärkliniker och i djurparker, på länsstyrelser och jordbruksverk eller på ridskolor, hunddagis och katthem. Utbildningen öppnar även upp för arbete som egen företagare inom djurpsykologi och djurcoachning.
Läs mer om programmet på: https://liu.se/utbildning/program/6kdjp