Rått- och musgift kan orsaka förgiftning hos hundar. Det tar 3–5 dagar innan en hund reagerar på råttgiftet. Förebygg förgiftning genom att inte lägga ut rått- och musgift så att hundar och barn kan komma åt det.
Råttgift ger ospecifika symtom och kan vara svåra att upptäcka beroende på hur stor mängd hunden fått i sig. En liten hund kan dö av samma mängd gift som en hund av större modell ”endast” blir sjuk av. Upprepade små intag är ofta värre än motsvarande mängd vid ett tillfälle.
Effekten på blodets koagulering ses vanligtvis 3–5 dagar efter det hunden fått i sig giftet. Symtomen beror på var och hur stor blödningen är. Det kan visa sig som allt från blåmärken till större blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, blod i avföring och urin till massiva blödningar i inre organ. Hunden kan också få svårt att andas och orkar till slut inte gå.
Det räcker ibland att hunden rör på sig, stöter emot saker och flämtar mycket för att små blödningar ska uppstå som sedan inte upphör. Dessa hundar kan förblöda in mot brösthålan eller mot buken. Blödningar kan uppstå i muskulaturen och ge upphov till hälta och svullnad hus hunden.
Om hunden nyligen ätit råttgift får den kräkmedel och eventuellt medicinskt kol. En hund som fått i sig en farlig mängd råttgift behandlas med K-vitamin som motgift. K-vitamin bör ges i cirka 10–30 dagar beroende på vilken sorts råttgift din hund fått i sig.
K-vitamin förebygger blödning och ges som en del av behandlingen för de individer som hunnit utveckla blödningssymtom. Blodprover kan tas för att kontrollera koagulationen och i vissa fall vid osäkerhet om behandling med K-vitamin behövs.
Koagulationen, i form av blödningstider, brukar även kontrolleras efter avslutad behandling för att försäkra sig om att återfall inte skett. Blodtransfusioner och intensivvård kan behövas i de fall hunden fått blödningar.
Alfakloralos är en substans som används i vissa typer av musgift. Sedan 2019 får det inte längre säljas till privatpersoner på grund av ett ökat antal förgiftningsfall hos hund. Symtomen kommer snabbt och kan orsaka kramper och medvetslöshet. I dag saknas motgift, men stödjande behandling av symtomen kan ges hos veterinär.
Använd därför inte gamla bekämpningsmedelsprodukter mot råttor och möss utan lämna i stället in gamla preparat till en återvinningscentral som tar hand om produkterna på rätt sätt.
(Källa: Agria)