Att ha hund är ett livslångt ekonomiskt åtagande så när du väljer valp är det viktigt att komma ihåg att det finns mer att tänka på än bara dess fysiska utseende.
Även om det kan vara frestande att välja en valp enbart baserat på hur söt den är, bör man överväga alla ansvarsområden som följer med husdjursägande. Det är inte bara inköpspriset på hunden som räknas. I snitt kan en hundägare räkna med en månadskostnad på omkring 1 600 kronor efter det första året, vilket inkluderar mat, försäkring, och rutinmässiga veterinärbesök.
Vissa hundraser är genetiskt friskare än andra och behöver generellt färre veterinärbesök. Även om många hundägare är medvetna om de olika hälsoproblem som är associerade med vissa hundraser tar färre hänsyn till rasspecifik hälsa hos sin valp. Ingen hundras är helt immun mot hälsoproblem, men vissa raser anses generellt vara genetiskt friskare.
Så mycket kostar det att ha hund:
- Inköpspris: Priset för att köpa en hund varierar kraftigt. För en golden retriever kan inköpspriset ligga runt 24 000 kronor.
- Foder: Första året kan foderkostnaden ligga runt 10 000 kronor. En vuxen hund kostar omkring 500–800 kronor per månad i foderkostnader.
- Veterinärkostnader: Grundvaccination för en valp kostar runt 800 kronor. För omvaccinering och rutinkontroller kan du räkna med liknande belopp årligen. Det är även viktigt att ta med kostnader för eventuella oförutsedda veterinärbesök.
- Försäkring: En försäkring för en valp kan kosta mellan 3 000 och 6 000 kronor första året. Försäkringskostnaderna stiger i takt med att hunden blir äldre.
- Tillbehör: Grundläggande tillbehör som koppel, halsband, matskålar, bädd och leksaker kan kosta omkring 1 700 kronor. Mer avancerade tillbehör som hundbur till bilen och hundsäng kan kosta allt från några hundra till flera tusen kronor.
- Träning och socialisering: En valpkurs kostar mellan 1 200 och 2 500 kronor.
- Övrigt: Kostnader för saker som bajspåsar, pälsvård, och eventuellt hunddagis kan också tillkomma.
Läs mer om olika rasers hälsostatus:
- Svenska Brukshundklubben har information om avel och hälsa för olika brukshundraser.
- Svenska Kennelklubben erbjuder också information om olika raser, inklusive hälsostatus och avelsstrategier.
- Rasklubbarnas webbplatser erbjuder detaljerad och aktuell information om rasens hälsa och egenskaper.