Under höstens härliga skogspromenader gäller det att hålla koll på vad hunden stoppar i sig. De flesta hundar blir dåliga en kortare period av svampförgiftning, men i värsta fall kan hunden avlida till följd av skadorna.
Varje höst drabbas minst ett 50-tal hundar av svampförgiftning. Har du en glupsk eller matglad hund är det bra att vara lite extra försiktig då många svampar är giftiga för hundar. Små valpar och yngre hundar kan vara mer nyfikna och riskerar därmed att få i sig svampar.
– En del svampsorter är direkt dödliga, medan andra kan göra hunden mycket sjuk. Symtom som kräkningar och diarré kommer ofta snabbt, men andra är mer lömska och visar sig först några dagar senare, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.
Symtomen varierar beroende på vilken giftig svamp hunden fått i sig. Vanligast är kräkningar och diarré. Men det finns även svampar som ger symtom först några dagar senare.
Spindelskivlingen, som är en av Sveriges giftigaste svampar, är en sådan. Om en hund får i sig spindelskivling påverkas levern direkt. Symtomen visar sig först några dagar senare och då är kroniska leverskador, vissa med dödlig utgång, redan ett faktum.
Om du misstänker att din hund har fått i sig giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så snart som möjligt. Ta gärna ett foto av svampen om möjligt eftersom det är mycket viktigt att kunna identifiera svampen.
De farligaste giftsvamparna
Flugsvampar känner nog de flesta igen, men det finns flera sorters svampar som kan förgifta din hund. En bra tumregel är att de svampar som är farliga för människor också är farliga för hundar. Här är några av de farligaste svamparna i landet: