Löss är vanligast under höst och vinter. De lever hela sina liv på hunden och smittan överförs av andra hundar. Här går vi igenom vanliga symtom och hur du behandlar löss hos hund.
Klåda och torr och mjällig hud bakom öron och på hals kan vara symtom på att hunden har löss. Klådan kan leda till att hunden kliar sig så pass att den får rivsår och på sikt även hudsår och fukteksem.
Använd receptfria registrerade preparat som finns att köpa på apotek när du ska behandla din hund mot löss; spot on-preparat, sprayer eller halsband. Tänk på att endast behandla din hund om du är säker på att din hund har löss.
Blodsugande löss är den mest förekommande lusen hos hund. En vuxen blodsugande lus är 1–2 mm, brun/blågrå i färgen. Blodsugande löss sitter stilla och är ofta fullt synliga. Du hittar dom ofta bakom öronen, i armhålor eller i ljumskarna.
Kraftigare angrepp av blodsugande löss kan leda till blodbrist hos hunden. Löss smittar inte från människa till hund. Eftersom löss är värddjursspecifika smittar de heller inte mellan olika djurslag.
Till skillnad från blodsugande löss är pälsätande löss mer rörliga och svårare att upptäcka. De är rödbruna och ett par millimeter långa. Precis som namnet anger suger de inte blod utan äter av pälsen, så att hundens päls kan se ruggig och ”maläten” ut.
Lössens ägg, gnetterna, ser ut som små vita glänsande ”bubblor” fastklistrade på hårstråna och kläcks efter cirka en månad. Med hjälp av ett förstoringsglas kan man upptäcka dem vid genomgång av pälsen. Det tomma ägget sitter kvar på sitt hårstrå när lusen har kläckts och kan även sitta kvar efter behandling. Det är alltså inte ett tecken på att hunden fortfarande har löss.
Om klådan inte är för besvärande kan du prova att behandla hunden hemma. Om det inte har effekt, eller om klådan kommer tillbaka, bör du uppsöka veterinär.
Så behandlar du löss hos hund:
- Inspektera pälsen noggrant.
- Behandla med spot on-preparat eller halsband (köps på apoteket).
- Har du fler hundar ska de också behandlas.
- Rengör miljön hunden/hundarna vistas i.
(Källa: Agria)