På daglig verksamhet i Svalövs kommun har besökshunden Sherlock blivit en omtyckt och självklar del av vardagen. Sherlock arbetar tillsammans med sin ägare, Marie Dahlgren, stödpedagog och utbildad besökshundförare. Tillsammans skapar de glädje, lugn och meningsfulla stunder för deltagarna.
Initiativet att utbilda besökshundar startade 2016 efter det en enkätundersökning visade att deltagarna önskade sig hundar i verksamheten. Efter noggranna förberedelser, utbildning hos Svenska terapihundskolan i Lund och säkerställda krav från Jordbruksverket och Länsstyrelsen, kunde Sherlock, Signe och Hasse börja arbeta. I dag täcker de tre hundarna verksamhetens behov alla veckans dagar.
— En besökshund är till för att motivera och sprida glädje. Bara att bli mött på morgonen när man kanske inte är på sitt bästa humör kan göra stor skillnad, både för oss som personal men framför allt för deltagarna i verksamheten, berättar Marie engagerat.
För många innebär Sherlocks besök ett välkommet avbrott i vardagen.
— Oh, det är värme och glädje, säger deltagaren Tuula Hirvonen med ett leende, medan hon tecknar en kramrörelse och stryker sig själv på armarna.
Varannan fredag träffar Tuula och Sherlock varandra som en del i Tuulas genomförandeplan. Då brukar de bland annat roa sig med aktiviteter som att gömma godis runt om i lokalen, eller i en speciell snuffelmatta, som Sherlock sedan får leta upp. När vädret tillåter är de gärna utomhus och genomför olika övningar.
— Den här typen av övningar är ett effektivt sätt att frigöra kroppens egna välmåendehormoner. Det bidrar till ökad glädje och avslappning hos deltagarna. Vi avslutar alltid dagens pass med att pausa och bara klappa och mysa med Sherlock, säger Marie.
Hon berättar att besökshundarnas effekt märks på flera olika sätt. Det kan till exempel vara när en deltagare med individuell placering haft en tuff dag på sin arbetsplats, eller att det varit jobbigt för en deltagare inne på daglig verksamhet.
— Vid sådana tillfällen tar vi gärna en ”walk and talk”. Vi promenerar tillsammans och pratar under tiden. Med Sherlocks närvaro blir samtalet mindre laddat och mer naturligt, säger Marie.
Sherlocks uppdrag som besökshund är inte bara ett svar på deltagarnas önskemål, utan det är också en genomtänkt metod i verksamheten.
— Vi har arbetet med metoden under många år nu och ser effekten av det. Det är helt klart att våra deltagare uppskattar det men arbetet är också kvalitetssäkrat med tydliga regler.
Marie och Sherlock har medverkat i boken Sociala tjänstehundar, författad av Sara Karlberg och Helena Eriksson. Det är en bok som hjälper verksamheter och chefer att förstå fördelarna med att ha en hund i sin arbetsmiljö.