Hundar som drar i kopplet kan göra promenader stressiga och frustrerande. Men med rätt träning och utrustning kan du vända dragandet till lugna och harmoniska promenader. Genom att belöna rätt beteende och skapa tydliga rutiner kan du hjälpa din hund att förstå vikten av ett slakt koppel.
Drar din hund i kopplet så fort ni kliver ut genom dörren? Det är ett vanligt problem som kan leda till både frustration och fysiska påfrestningar – för både hund och ägare. Nyckeln till en lugnare promenad ligger i att förstå varför hunden drar och arbeta med rätt metoder för att bryta beteendet.
En av de viktigaste åtgärderna är att se till att din hund är mentalt och fysiskt balanserad. En hund som är full av energi och understimulerad har svårare att fokusera på koppelträning. Innan ni går ut kan det därför vara en bra idé att låta hunden få utlopp för sin energi genom exempelvis en sökövning eller lätt aktivering inomhus.
Val av utrustning spelar också en stor roll. En bekväm sele eller ett brett halsband kan underlätta träningen, och ett längre koppel på 3–4 meter ger hunden större rörelsefrihet. Undvik att oavsiktligt belöna dragandet genom att låta hunden komma framåt när kopplet är spänt. Stanna istället och vänta tills kopplet blir slakt innan ni går vidare.
Gå i sicksack
För att stärka följsamheten kan du träna inomhus genom att gå i olika riktningar och belöna när hunden håller kopplet löst. När ni går ut, fortsätt med samma metod – gå i sicksack, byt riktning och belöna när kopplet förblir slakt. Genom att konsekvent belöna rätt beteende och undvika att låta hunden dra sig framåt, kommer du successivt att få en mer följsam hund.
Om din hund har ett starkt dragbehov kan du också ge det ett kontrollerat utlopp genom aktiviteter som dragträning med sele eller canicross. Och om ingenting hjälper? Då kan en professionell hundtränare vara en bra investering för att få individanpassade råd.
Så hanterar du dragandet i kopplet
Om kopplet spänns under er träning skapar du ett ljud, innan du stannar till och får cement i kängorna och vägrar ta ett enda steg framåt. Du kan säga ptrrrooo (som till en häst) eller klicka med tungan (om det inte är förknippat med belöning). Ljudet, förvarningen på stoppet, är ett vänligt sätt att signalera att nu kommer det ta stopp.
Var noga med att inte följa din hund i sträckt koppel. En hund som får slita dig emot en doftfläck, en person att hälsa på eller mot hundrastgårdens grind övas i att dra i kopplet, konsekvenserna är ju så positiva.
Stå därför stilla och invänta att hunden (inte du) gör kopplet slakt. Lås armbågen vid din sida och håll koppelhanden helt stilla. Så fort din hund anpassar sig genom att ta ett steg bakåt, luta sig bak eller på annat sätt göra kopplet slakt så byter du riktning, eller gå dit hunden ville gå.
Gå direkt, innan hunden vänt om helt mot dig eller slutit upp vid din sida. Säg inte heller någonting, inget beröm eller godis ges. Du vill inte riskera en beteendekedja av dragande och belöningar.
Träna på följsamhet
- Innan ni går ut, koppla gärna hunden och öva lite följsamhet inomhus.
- Stolpa iväg i hemmet som om du har en plan, följer hunden efter i ett slakt koppel berömmer du och belöna genom att kasta en godbit på golvet.
- Byt riktning och gör samma sak igen.
- Öka takten, smyg fram, tvärnita. Följer hunden ditt initiativ, toppen!, beröm och belöna på golvet och helst inte vid din sida.
- När ni sedan går ut, repeterar du samma sak utomhus.
- Ta ut en riktning och agera som att du ska på skattjakt, smyg, titta på marken, skapa en spännande stämning.
- Beröm och belöna när din hund uppmärksammar dig och anpassar sig efter dina riktningsbyten och ditt tempo.
- Beröm och belöna hunden genom att kasta gott på marken inom kopplets längd men inte nödvändigtvis vid din sida.
(Källa: Agria)