Svenska husdjur mår bättre och lever i många fall länge. Enligt Husdjursbarometern 2023, som tar tempen på svenska husdjur och deras ägare, är 40 procent av våra husdjur över 6 år. Det innebär att många är på väg att bli eller redan är seniorer.
Som ägare behöver man ta hänsyn till att hundens behov av mat, aktivitet och skötsel förändras med åren – något som kan bidra till fler härliga och fina år tillsammans.
Ålder är i sig ingen sjukdom, men precis som hos människor förekommer åldersrelaterade sjukdomar som nedsatt syn och hörsel, artros, demens och hjärtproblem även hos äldre husdjur. Du känner din hund allra bäst och kan upptäcka förändringar som kan vara plötsliga, och/eller komma smygande.
– I dag finns det många sätt att låta våra husdjur få leva ett gott liv långt upp i åren. Om du har en äldre hund kan du göra seniorkontroller hos veterinär. Det är viktigt att ta reda på om eventuella förändringar handlar om normalt åldrande eller underliggande sjukdom. Tidigare upptäckt ger även bättre förutsättningar att göra något åt det och förbättra tillvaron för hunden, säger Simone Hausler, veterinär hos Arken Zoo Veterinärklinik.
Vilken ålder som definierar ett äldre husdjur varierar. Hos hundar är det olika beroende på rasens storlek; större hundar når senioråldern tidigare än mindre.
Hundvalpar har exempelvis en annan ämnesomsättning och andra näringsbehov jämfört med äldre hundar. Då kan det vara värt att titta på att byta foder anpassat för just seniora hundar. Detsamma gäller aktiviteter, en äldre hund tycker fortfarande om att gå på promenader, om än kanske kortare jämfört med tidigare.
Husdjursbarometern 2023 visar att över hälften upplever att husdjuren bidrar till att ägarna känner sig lyckligare, mer älskade och mindre ensamma. De vill i sin tur det allra bästa för sina husdjur och därför är det viktigt att inte glömma bort den äldre hunden.
– Ha lite extra koll och ta extra hänsyn när din hund har kommit upp i en ålder som kan definieras som senior. Om du upptäcker något som du inte tycker stämmer, prata med din veterinär. Och kom ihåg, precis som för oss människor är din hund ofta densamma på insidan, det handlar mer om att anpassa tillvaron och skapa de bästa förutsättningarna för den äldre hunden.
Ålderstecken hos hundar
- Viktuppgång
- Ökat sömnbehov och mindre aktivitet
- Stelhet i kroppen
- Nedsatt syn och hörsel
- Inkontinens