Många hundar tycker att det är härligt att springa och leka i snön. Men hur väl en hund tål kyla varierar beroende på ras och individ. När det är riktigt kallt ute kan hundar drabbas av köldkramp under promenaden. Det visar sig oftast genom att hunden stannar upp och vägrar gå samtidigt som den lyfter en eller flera tassar i luften. Om hunden får kramp i flera tassar samtidigt kan den sätta sig ned eller till och med ramla omkull.
Om hunden får köldkramp:
- Värm omedelbart tassarna i dina händer och massera försiktigt. Är det en liten hund kan du lyfta upp den och stoppa den innanför jackan och bära den en bit.
- Om din hund drabbas av köldkramp upprepade gånger nöj dig med korta promenader när det är riktigt kallt – och aktivera istället hunden inomhus.
Det är inte så vanligt att hundar förfryser sig, men när det är ordentligt kallt ute kan även hundar drabbas. Störst risk att råka illa ut har utstickande kroppsdelar som tassar, öron och svanstipp. Även hanhundarnas pung är i farozonen när temperaturen går ned och har man en tik ska man vara försiktig med stillasittande som kan leda till urinvägsinfektion.
Tecken på förfrysningsskador:
- Rodnade, svullna eller ömma öron, svanstipp eller andra områden. Misstänker du att din hund förfrusit sig ska du kontakta en veterinär.
- Ett täcke är en bra investering för att skydda din hund mot kyla. Små hundar, nakenhundar och tunnpälsade hundar kan behöva täcke under hela höst- och vintersäsongen.
Gemensamt för alla raser är dock att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den tillåts hålla sig i rörelse. Även en hund som klarar promenader i -15°C kan snabbt få problem om den av någon anledning tvingas stå stilla i några minuter.
(Källa: Agria)