Vanliga hälsoproblem hos valpar

Stock.adobe.com

Vanliga hälsoproblem hos valpar

Under valpens första levnadsår är det inte ovanligt med veterinärbesök. Enligt statistik från Agria Djurförsäkring söker var tredje valp veterinärvård under sitt första år. De vanligaste orsakerna inkluderar kräkningar, diarré och kvarstående mjölktänder.

Här kommer en lista över de vanligaste orsakerna till ett veterinärbesök:

Kräkningar och diarré: Orsakas ofta av att valpen ätit något olämpligt eller bytt foder. Det kan även bero på infektioner eller parasiter. Förebygg problemen genom att låta hunden få samma foder som den fått hos sin uppfödare, men också genom vaccination och avmaskning.

Om din valps allmäntillstånd är opåverkat och valpen verkar frisk och pigg, kan du börja att ge skonkost alternativ den vanliga maten oftare och i mindre portioner. Se till att valpen alltid har tillgång till färskt vatten. Du kan även hälla på extra vatten på maten så att den får i sig extra vätska. Om den inte dricker självmant, kontakta veterinär.

Kvarstående mjölktänder: Vid sex månaders ålder bör valpen ha tappat sina mjölktänder. Om mjölktänderna inte lossnat och de permanenta tänderna vuxit ut, kan detta orsaka bettfel eller skador. Kontakta veterinär om mjölktänderna inte lossnat vid 6–7 månaders ålder. Det är viktigt att agera tidigt för att undvika framtida bettrelaterade problem.

Öroninflammation (otitis externa): Ett friskt hundöra är rent och luktar gott. Om valpen är röd, svullen eller öm i ytterörat eller om du ser något sekret ska du alltid kontakta veterinär för en undersökning.

Det är vanligt med till exempel svampinfektioner hos unga valpar, då ses ofta ett svartbrunt lite kladdigt sekret i ytterörat, ibland i kombination med klåda. Svampinfektioner är inte farligt men ska undersökas och behandlas för att undvika att besvären förvärras. Ta för vana att titta och lukta i valpens öron regelbundet, kom ihåg att ett friskt hundöra inte behöver rengöras. Kontakta veterinär om du upptäcker något avvikande i öronen hos din valp.

Hälta: Om valpen är halt eller ovillig att stödja på ett ben, kontrollera klor, tassar och ben för sår eller skador. Känn därefter noga igenom alla benen, uppifrån och ner. Stå gärna bakom valpen och känn igenom båda frambenen samtidigt och sen båda bakbenen.

På så sätt kommer du enklare att känna eventuella avvikelser mellan benen. Var uppmärksam på eventuella svullnader eller områden som är varma och ömma, leta i pälsen om du ser något sår. Ta gärna tempen på valpen, normal temperatur är 38-39 grader. Kontakta alltid veterinär för råd vid hälta.

Klåda: Alla valpar kliar sig då och då men om klådan blir mer intensiv, om den slickar sig på tassarna eller har röda utslag i huden ska den alltid undersökas av veterinär. Det finns många orsaker till klåda hos valpar, till exempel är hudinfektioner och allergier. Om du ser att din valp kliar sig är det viktigt att ta reda på orsaken och att den får behandling tidigt. Klåda är sällan något farligt, men kan vara väldigt besvärande för hunden.