Att köpa en hund ska inte gå snabbt – men att bli lurad kan göra det. Hundstallet har lanserat ett folkbildande initiativ, ”Värd att vänta på”, för att upplysa om de allvarliga riskerna med att köpa smuggelhundar.
Målet med kampanjen är att informera blivande hundägare om hur viktigt det är att ta sig tid vid hundköpet. Undvik att stödja kriminella nätverk som smugglar hundar under fruktansvärda förhållanden.
Initiativet stöds även av Sveriges Veterinärförbund och Djurskyddet Sverige. Båda arbetar för att sätta stopp för djurplågeriet och de risker som hundsmuggling innebär. Varje år smugglas tusentals hundar in i Sverige. Ofta under oacceptabla förhållanden som äventyrar både hundens och människors hälsa.
Bara under 2023 stoppades 326 hundar vid gränsen. Experter tror att mörkertalet är stort och att betydligt fler smuggelhundar tas in utan att myndigheterna hinner agera.
Hundar som smugglas in föds ofta upp under ohygieniska och brutala omständigheter. De utsätts för livsfarliga transporter som ger djupa fysiska och psykiska men för livet. Många smuggelhundar kan dessutom bära på farliga sjukdomar som rabies. En sjukdom utan botemedel som kan smitta både djur och människor och alltid leder till döden.
– Var fjärde hund som kommer till Hundstallet har en oklar bakgrund. Risken är stor att de är smuggelhundar som bär på smittsamma sjukdomar, det är en markant ökning från tidigare år. Det är livsviktigt att vi får ett stopp på hundsmuggling. Det är ett systematiskt djurplågeri och ett stort samhällsproblem, säger Erika Garmelius, kommunikationsansvarig på Hundstallet.
Valpkompassen – en guide till ett tryggt hundköp
För att hjälpa blivande hundägare att göra rätt val har Hundstallet lanserat Valpkompassen . En guide där man steg för steg kan säkerställa att köpet sker tryggt och att valpen inte är smugglad. Guiden innehåller frågor och kontroller som varje hundköpare bör genomföra innan de slår till.
– ”Värd att vänta på” är en uppmaning att ta ett extra varv. Våga fråga de viktiga frågorna och låta hundköpet ta sin betydelsefulla tid, fortsätter Erika Garmelius.
Som en del av kampanjen samarbetar Hundstallet även med influencern Therése Lindgren. Via sina sociala medier kommer hon att dela med sig av sin egen erfarenhet av smuggelhundar. Genom att nå ut till sina miljontals följare, belyser hon varför det är viktigt att vara påläst inför ett hundköp och hur lätt det är att bli lurad om man inte tar sig tid.
Utöver att utbilda allmänheten driver Hundstallet en namninsamling. Den syftar till att sätta press på svenska politiker att stödja ett nytt lagförslag i EU som skulle stärka djurskyddet och försvåra för de kriminella nätverken som smugglar hundar. För att engagera så många som möjligt uppmanar Hundstallet alla hundälskare att skriva under namninsamlingen och dela kampanjen på sociala medier.