Behöver din hund komma i form?

Foto: Adobe Stock

Veterinärens bästa tips: Behöver din hund komma i form?

Behovet av träning och ett mer hälsosamt leverne gäller inte bara oss människor. Även våra husdjur blir alltmer överviktiga på grund av för lite aktivitet och för mycket mat och godis. Följden kan bli livsstilssjukdomar som diabetes och ledproblem men även förkortad livslängd. Sandra Douglas, chefsveterinär på Anicura, tipsar om vad du kan göra om din hund väger för mycket.

Även om problemet är mindre bland brukshundraserna beräknas i dag mellan 25–40 procent av alla hundar i Sverige vara överviktiga. Det är lätt att bli hemmablind när det gäller det egna djurets vikt. Hullet kan smyga sig på gradvis så att du helt enkelt inte är medveten om att det har gått från normalvikt till övervikt.
– Övervikt hos hundar är en anledning till att livsstilssjukdomar som till exempel diabetes och ledproblem ökar.

Det kan säkert vara lockande att skämma bort sin fyrbenta vän med extra godsaker men tyvärr krävs det inte mycket mat för att det ska bli för många kalorier för en hund, säger Sandra Douglas.

Välj rätt i foderdjungeln
Ofta får hon frågan från hundägare om vad de kan göra för att hålla hunden frisk hela livet. En jätteviktig del för att lyckas med det, säger hon, är att hålla idealvikten.
– Se till att djuret får motion och bra foder, det är i princip det du kan göra själv.
Samtidigt är hon medveten om hur svårt det kan vara med foder för en hundägare. Hur ska man i djungeln kunna välja det som är bäst för sin hund?
– Har du en frisk hund utan sjukdomar att ta hänsyn till och med normal aktivitetsgrad så kan den äta de flesta foder som finns på marknaden. Det är när den drabbas av någon form av sviktande hälsa som utfodringen blir väldigt viktig, säger hon. Det samma gäller exempelvis dräktiga tikar, slädhundar och andra hårt arbetande hundar som kan ha svårt att få i sig den mängd energi de behöver.

När det gäller hundar med medicinska tillstånd är Sandra Douglas rekommendation att ta hjälp av en veterinär.
– Jag vill slå ett slag för att söka hjälp med foderbiten så att man får koll på den. Många försöker lösa problemet själva genom att köpa ett light-foder, alltså ett foder med lägre energiinnehåll, men det är sällan tillräckligt för att få ner en hund i vikt. Det kan däremot fungera för att hindra en hund från att gå upp i vikt, till exempel på en kastrerad hund som har fått lägre ämnesomsättning.

Vid övervikt rekommenderar Sandra Douglas istället ett foder som är designat för att hunden ska tappa i vikt. Till skillnad från light-foder är dietfoder eller medicinska foder nämligen anpassade för det specifika medicinska tillståndet, till exempel övervikt. Därför säljs de endast på veterinärkliniker, djursjukhus och vissa zoobutiker som har veterinärer kopplade till sig.
– Även om fodren i fråga inte är receptbelagda är de inte alltid lämpliga för alla hundar. Ett foder mot urinsten är till exempel ingenting man sätter in på eget bevåg.

Vårt beteende är viktigt
Ett annat sätt att förebygga övervikt hos sin hund är naturligtvis att inte sticka till den godsaker mellan de ordinarie måltiderna… även om den tigger. Det handlar med andra ord om beteenden hos både hunden och hos oss själva. Enligt Sandra Douglas ligger alla hundraser i riskzonen för övervikt vid felaktig utfodring även om det finns raser som är mer kända för sin aptit än andra. Risken att du får en överviktig labrador är till exempel större än en överviktig vinthund.
– Ibland när det kommer in överviktiga hundar säger ägaren att hunden inte äter någonting, att den är jättekräsen. Att den ändå är överviktig handlar då ofta om att de ger den annan mat än prefabricerad hundmat och har därmed svårt att kontrollera energimängden. Det behöver inte vara så att de äter för mycket torrfoder, snarare att de äter annat.

Sandra Douglas som själv har små hundar menar att hon måste tänka mer på vad hon ger dem än någon som har en stor hund.
– En ostskiva för mina hundar som väger tre kilo är ganska mycket, säger hon.

Så mycket motion behövs Utöver rätt foder behöver de flesta hundraser ungefär två timmars aktivering om dagen, men enligt Husdjursbarometern, en undersökning som gjordes av Yougov på uppdrag av Anicura i maj 2018, motioneras 13 procent av Sveriges hundar max fem timmar per vecka.

Hur mycket motion som är lagom för hunden beror på ras och även hundens ålder. Yngre hundar har ofta större behov av motion och aktivering medan en äldre hund vanligen kräver mindre.
– Ta för vana att gå ut med hunden minst fyra gånger dagligen och se till att promenaderna är tillräckligt långa för att hunden ska bli lite trött efteråt, säger Sandra Douglas och tillägger:
– Bortsett från kosten handlar överviktsproblem mer om livsstilsvariationer än om ras. Jag kan tänka mig att brukshundraserna inte har ett lika stort överviktsproblem som genomsnittet.
Det säger sig självt att om du vill tävla rapport med din hund kan den inte bära på fem kilos övervikt.

Viktminskningsprogram
Att veterinärmottagningar erbjuder viktminskningsprogram beror på att det är jobbigt för en hundägare att banta sin hund. Inte minst psykiskt.
– Vi äter kanske en god fredagsmiddag och hunden sitter där och får ingenting.
Då blir det lätt att man läser in sina egna känslor. Därför kan man behöva hjälp och stöd med detta från någon som hjälper till, coachar och peppar så att man orkar i mål, säger hon. Hos Anicura är det ofta djursjukskötare och djurvårdare som hjälper till med detta. Man kan komma in för en genomgång och väga hunden, ha livsstilssamtal om motion och prata om utfodring – inte minst om det som slinker in som belöning. Om övervikten är relaterad till en medicinsk diagnos är det självklart en veterinär man ska träffa.
– Oavsett vart man vänder sig ska man inte dra sig för att ta hjälp. Alla hundar kan gå ner i vikt med rätt hjälp! avslutar Sandra Douglas.